Фото и рецепт: Снежанка Жанче

После пиперки на секаков начин, треба да се стави и нешто мрсничко за зимница. Еве го мојот рецепт за месо во тегла.

Потребни состојки:

10 кг месо
300 г крупна сол
Бибер во зрно

Месо во тегла (Фото и рецепт: Снежанка Жанче)
Месо во тегла (Фото и рецепт: Снежанка Жанче)

Фото и рецепт: Снежанка Жанче

Постапка:

Месото се зачинува, се полнат теглите со натиснување.

Се ставаат да се варат не помалку од 3 – 3,5 часа на тивко.

Јас ставив 6 кг бут и 4 кг плешка. Теглите ги ставам во торбички и во лонец, залиени со вода до капачињата.

Тоа е тоа…На здравје кој ќе прави!

Месо во тегла (Фото и рецепт: Снежанка Жанче)

Фото и рецепт: Снежанка Жанче