СИТЕ СЕ ЖАЛАТ ДЕКА СЕ ПОСПАНИ, УМОРНИ И ТРОМАВИ! Д-р Стефановиќ откри во што е проблемот, сите ГРЕШИМЕ кога надвор се стоплува…

За овој период од годината времето знае невообичаено да ја зголеми температурата, а тоа влијае врз здравјето на сите нас. За тоа говори и фактот што Градскиот завод за итна медицинска помош деновиве бележи значително поголем број интервенции.

Како што нагласи д-р Ивана Стефановиќ, лекарите имале полни раце работа во дневните и ноќните смени, што не го очекувале.

Бројот на повици се зголемил за речиси 500, што е многу повеќе од просекот, но како што продолжува убавото време, се чини дека подобро се прилагодуваме, па таа бројка полека се намалува.

„Овие временски услови ги погодуваат сите. Оние кои се здрави ќе се чувствуваат повеќе поспани, уморни, тромави, што јас би го нарекла синдром на пролетен замор, бидејќи тоа се навистина пролетни температури, за кои е сè уште рано.

Тоа е нормална адаптација на топло време и не плашете се од тоа“, забележува докторката.

Најголемата грешка што ја правиме, додава докторката, е што пиеме повеќе кафе поради оваа поспаност и летаргија, а бидејќи кафето е диуретик, паѓаме во т.н. „маѓепсан круг“.

Подобро е да пиете повеќе течности и да се обидете да уживате. Во последниот период најчести се пациентите со кардиоваскуларни заболувања.

„Овие пациенти се јавуваат поради хипертензија, затоа што крвните садови веќе не им се толку еластични што можат брзо да се прилагодат на промените на температурата.

Ноќите беа уште постудени, сега изгледа некако се среди, но во секој случај се јавуваат поради високите притисок“, вели д-р Стефановиќ.

На овие пациенти им се препорачува редовно да пијат терапија, да ги следат советите на лекарот, да не го оптоваруваат срцето повеќе од потребното и да се хранат умерено.

Претходните денови и младите се жалеа на некои аритмии или зголемен крвен притисок, а докторката вели дека најдобро би било да почнат со редовни систематски прегледи.

Не сакаме првата манифестација на хипертензија на 30 години да биде церебрално крварење или миокарден инфаркт“, посочува докторката.

Комбинирани здравствени закани

Факт е дека во овој момент сè е измешано. Имаме три вируси на грип, чиј пик е во февруари, коpона виpусот сè уште постои, респираторниот синцицијален вирус, дополнително придонесе и цветањето на дрвјата, така што алергиите предизвикуваат тешки напади на астма.

„Такво време е, мораме да се прилагодиме. Ако веќе знаете дека реагирате на нешто, бидете малку поумерени. Астматичарите треба да го намалат внесот на јаглехидрати бидејќи ги оптоваруваат дишните органи, бидејќи се ослободува многу јаглерод диоксид.

Значи, има многу работи што можеме да ги направиме, ајде да ги направиме сами за да си олесниме“, советува докторката.

Исто така, деновиве многумина се несоодветно облечени и тоа е една од причините поради кои има многу колапси на улица. „Нашиот организам има капацитет да се прилагоди. Срцето секако ќе се прилагоди.

Од нашето однесување зависи дали ќе биде полесно или потешко. Нема паметен совет освен да се избегнуваат сите видови напор бидејќи сето тоа дополнително го оптоварува срцето“, вели на крајот д-р Ивана Стефановиќ од Градскиот завод за итна медицинска помош.