Раниот знак на Алцхајмерова болест може да се открие во вашите очи: Експертите имаат ново предупредување за деменција…

Раниот знак на деменција може да се види во промените на видот, долго пред да дојде до губење на меморијата.

Здравствените истражувачи од Универзитетот во Калифорнија, Сан Франциско веруваат дека очните лекари би можеле да откријат рани знаци на деменција доколку знаат како да забележат состојба позната како задна кортикална атрофија (PCA), исто така наречена Бенсонов синдром.

Состојбата влијае на областите на мозокот одговорни за задачи како што се правопис, пресметки, просторна перцепција и сложена визуелна обработка, а понекогаш се опишува како визуелна варијанта на Алцхајмерова болест.

Д-р Маријана Чаплеу, невролог од Одделот за неврологија на истиот универзитет, сугерираше дека побрзата и почеста дијагноза на PCA може да биде од корист за многу пациенти кои се во раните фази на Алцхајмерова болест.

– Повеќето пациенти го посетуваат својот офталмолог кога ќе почнат да искусуваат визуелни симптоми. Потребни ни се подобри алатки во клинички услови за рано да ги идентификуваме овие пациенти и да добиеме предност во лекувањето – истакнува д-р Чаплеу.

Знаците на PCA, клучен показател за рана дијагноза на деменција, обично се појавуваат пред 60-годишна возраст, што е многу порано од првите знаци на губење на меморијата и збунетост кај оние кои развиваат Алцхајмерова болест, пишува Mirror.

Луѓето со PCA обично одат на лекар околу три и пол години по почетокот на симптомите, кога благи или умерени симптоми на деменција се веќе очигледни.

– Многу пациенти кои страдаат од PCA покажуваат знаци на конструктивна диспраксија, дефицит на просторна перцепција и симултанагнозија – предупредува д-р Чаплеу и додава:

– Овие термини се однесуваат на тешкотии при копирање цртежи, идентификување на локацијата на објектите и фокусирање на повеќе од еден објект истовремено. Речиси половина се борат со едноставна математика и читање.

Истражувачите веруваат дека PCA е недоволно дијагностицирана и сакаат да ја подигнат свеста за нарушувањето и неговите врски со раната дијагноза на деменција.