ЌЕ СЕ ТЕСТИРАМЕ ЗА ПОСТКОВИД! Д-р Марис: Треба да знаеме какви ПРОМЕНИ се случија во телото после коpоната…Поcт-ковид синдромот остава долгорочни здравствени последици кои сè уште се истражуваат.

Во изминатата деценија, светот беше сведок на еден од најголемите предизвици во форма на пандемијата предизвикана од коpона вирусот.

И додека многумина ја поминале самата болест, поcт-ковид синдромот привлекува се повеќе внимание, чии долгорочни здравствени последици сè уште не се целосно разбрани.

Светските научници сега тврдат дека поcт-Ковид може да влијае на целиот организам, отворајќи ново поглавје во истражувањето на овој комплексен феномен.

Во последното издание на списанието „Science“ беше најавено дека поcт-ковид тестирањето ќе се врши со помош на биомаркери, што претставува чекор кон подобро разбирање и дијагностицирање на овој синдром.

Овој иновативен метод ветува дека ќе обезбеди подетален увид во промените што се случуваат во телото по изложувањето на коpона.

Д-р Славица Марис, епидемиолог, во емисијата „Уранак“ на телевизија К1 откри дали овој начин на утврдување на поcт-Ковид ќе биде достапен и кај нас.

„Продолжениот ковид е збир на симптоми, знаци и состојби кои се јавуваат кај луѓе кои биле заразени, а кои не се нужно присутни кај секој поединец.

Според проценките на Светската здравствена организација, 10 до 20 проценти од луѓето кои го преболеле Kовид го покажуваат овој синдром кој има широк спектар на симптоми, можни се и до 200, меѓу кои најчест е изразен замор во текот на денот, кој се влошува при вршење на физички или ментални активности“, изјави д-р Марис и додаде:

„Постојат и невролошки симптоми кои вклучуваат нарушувања на спиењето, намалена концентрација, намалена ментална острина, вртоглавица, како и губење на чувството за вкус и мирис.

Респираторните симптоми се вообичаени, се манифестираат преку отежнато дишење, отежнато дишење и продолжено кашлање. Луѓето кои имаат инфекција со Kовид, тие се опоравуваат од неколку дена до четири недели.

Некои од овие симптоми се појавуваат уште подолго. Обично продолжениот ковид се дијагностицира три месеци откако ќе помине инфекцијата“, рече д-р Марис.

„Научниците се ангажирани во обид да идентификуваат биомаркери кои би можеле да ни помогнат во точната дијагноза.

Ова истражување ја поставува основата за идните клинички испитувања, а резултатите покажуваат дека присуството на зголемена концентрација на еден протеин биомаркер може да биде поврзано со продолжена ковид-болеcт.

Зголемената концентрација на овој протеин предизвикува активирање на системот на комплементот, предизвикувајќи низа реакции кои доведуваат до оштетување на ткивото и појава на симптоми карактеристични за поcт-ковидовиот синдром“, рече епидемиологот и додаде:

„Идентификацијата на овие биомаркери сега е од клучно значење. Ова основно истражување опфати следење на 113 лица кои претходно биле заразени со Kовид во изминатата година, како и 39 здрави субјекти.

Во текот на шестмесечното следење, 35 проценти од заразените луѓе развиле поcт-ковид симптоми. Во студијата биле изолирани над 6.500 различни протеини. Од тие 6.500 се издвоени најважните, а нивната концентрација била следена преку ова истражување“, рече д-р Марис.

Кај кои луѓе најчесто се јавува пролонгиран синдром на ковид?

„Поcт-ковид се јавува почесто кај луѓе кои имале потешка клиничка слика, особено кај оние на кои им била потребна хоспитализација или интензивно лекување.

Исто така, зачестеноста е значително поголема кај жените, лицата кои не биле вакцинирани против Kовид, како и кај оние кои веќе имаат хронична состојба пред инфекција со Kовид.

Фреквенцијата на поcт-ковид се зголемува и кај луѓето кои неколку пати имале КОBИД“, рече д-р Марис.

Таа, исто така, посочи дека откривањето на продолжен кoвид со биомаркери кај нас би можело да се случи во следните три години.

Дотогаш таа советуваше преземање одредени мерки за намалување на ризикот од овој синдром. Можеме да се заштитиме од Kовид и да спречиме инфекција, бидејќи тоа е единствената превентивна мерка“, заклучи д-р Славица Мариќ во емисијата „Уранак“ на телевизијата К1.