НИКОМУ НЕ Е МУ Е ЈАСНО – НАУТРО ВИСОК ПРИТИСОК, А ПОСЛЕ НИЗОК! Рекорден број на пациенти, не чекајте ако ги имате овие 3 СИМПТОМИ…

Лекарите се изненадени од рекордниот број на пациенти со срцеви проблеми.

Пролетта веќе со денови владее среде зима, а на многу луѓе им направи многу збунувачки проблеми. Дежурните лекари бележат двојно повеќе пациенти со срцев удар, толку што и младите се изложени на ризик.

Д-р Немања Ѓениќ, раководител на Клиниката за итна интерна медицина, за РТС вели дека луѓето не се сигурни како да ги земаат стандардните хронични терапии. Најголем проблем е крвниот притисок, кој наутро е висок, а подоцна низок.

„Евидентираме рекорден број пациенти. Клиниката за итна интерна медицина е полна и зборуваме за најтешки пациенти, обемот на работа во просториите за кардио катетеризација е многу зголемен.

Во прашање се неколку фактори, а времето, секако е едно од нив. Луѓето се збунети како да ги земаат стандардните хронични терапии. Нивниот крвен притисок варира, наутро е висок, а подоцна низок. Понекогаш дури и ја прескокнуваат терапијата“, вели д-р Немања Ѓениќ.

Треба да се додаде и дека наглото затоплување придонесе за зголемена активност, односно дека луѓето почнаа повеќе да се движат.

Исто така, штотуку завршија празниците во кои начинот на живот беше поинаков, а исхраната појака. Лекарот предупредува колку е важно да се грижиме за сопственото здравје.

„Срцев удар е предизвикан од тромбоза на крвните садови на срцето. На ова му претходи формирање на артериосклеротични наслаги во текот на многу години, а на крајот доаѓа до целосна или делумна блокада.

Суштината на лекувањето на овие работи е за луѓето редовно да ја проверуваат нивната здравствена состојба, да земаат пропишана терапија, да го следат крвниот притисок и холестеролот“, посочува д-р Ѓениќ.

Структурата на присутните пациенти е многу разновидна. Кон средината на оваа недела имале и 41-годишен пациент со акутен инфаркт. Бројот на примени во изминатите неколку недели е многу висок.

Доктор Ѓениќ објаснува дека најчести симптоми кај младите се тахикардија, забрзано и неправилно чукање на срцето.

„Ако ја исклучиме генетиката која секогаш е во позадина на секој проблем, суштината е во начинот на живеење. Кај младите голем фактор е стресот кој влијае на работата на срцето“, нагласува раководителот на Клиниката за итна интерна медицина.