Ровки солени стапчиња без стасување на тесто, вкусни – не знаете за доста

Тестото е многу лесно за изработка, а печивото колку подолго стои, толку е подобро.

Потребни состојки:

800 г брашно
40 г квасец (1 коцка)
2 лажички сол
1 лажичка шеќер
250 мл млако млеко
150 мл масло
250 г маргарин на собна температура
2 жолчки за тестото
2 белки за премачкување на тестото
сусам за наросување

Постапка:

Во млакото млеко издробете го квасецот, додадете шеќер и промешајте додека да се растопи. Путерот пенасто изматете го со миксер, па додадете ги жолчките и соединете ги со путерот.

Loading...

Потоа додадете масло и растопениот квасец.Уште малку изматете со миксерот. Постепено додадете брашно и сол и матете додека може со миксер, а потоа продолжете да месите рачно.

Ако тестото е многу меко и лепи на раце, додадете сосем малку и продолжете со месење додека тоа почне да се одвојува од ѕидовите на садот и не се лепи.

На малку набрашнета површина развлечете кора со дебелина од еден прст и вадете форми со калап во ваша желба или исечете го на стапчиња.

Стапчињата редете ги во плех обложен со хартија и премачкајте ги со белка од јајце. Одозгора наросете ги со сусам, ким, крупна сол или по желба и ставете ги да се печат во загреана рерна на 180 степени, околу 15 минути. Деталите можете да ги погледнете во видеото:

Loading...