Макарони запечени со мелено месо – ручек за десетка

Запечени тестенини со месо е еден од оние рецепти кои се добри кога веќе сè ви е здосадено и сакате полн вкус во устата.

Тестенините не треба да се варат, па така ова јадење е уште полесно за приготвување. Месото можете да биде по ваш избор и вкус, исто како и зачините.

Потребни состојки:

500 г мелено месо по избор
100 мл масло
1 главица кромид
400 г тестенини
1 лажица црвен, мелен пипер
1 лажица сув зачин (вегета)
½ лажичка сол
1 лажица брашно
500 мл вода
500 мл млеко

Постапка:

Loading...

Исечкајте го ситно кромидот, па со малку вода, масло и сув зачин издинстајте го. Потоа додадете го меленото месо и чаша вода, па динстајте додека водата да испари.

Тргнете од оган, па додадете половина од водата, млекото и зачините. Брашното разматете го со вода за да нема грутчиња, па додадете го во претходно соединетата смеса.

Вклучете ја рерната на 200 степени. Во огноотпорен сад и керамичка подлабока тава ставете половина од тестенините, па рамномерно распоредете ја смесата со месото, па одозгора ставете го остатокот од тестенините. Сè плива и има многу вода, но така треба да биде. Во текот на печењето водата ќе испари, а тестенините еден дел ќе впие.

После половина час од печењето, внимателно со лажица промешајте до дното. Готово е кога водата ќе испари, потребно е да остане сосем малку на дното, за да биде јадењето сочно и кремасто. Пред крај може да изрендате кашкавал одозгора.

Domacirecepti.com

Loading...