Триаголници во лиснато лепче – многу вкусно, возушесто, меко како душа

Фото и рецепт: Аделка Милиќ

Потребни состојки:

800 г брашно
2 сув квасец
1 мала лажичка прашок за пчеиво
2 лажички сол
1 лажица шеќер
100 мл масло
500 мл топло млеко

Постапка:

Во 200 мл млако млеко додадете една лажица шеќер, малку брашно и квасците. Промешајте убаво да добиете ретко тесто, па оставете да се активира (Овој чекор можете и да го прескокнете, па сите состојки одеднаш да ги помешете и да замесете тесто).

Во остатокот од брашното, додадете лажиче прашок за печиво, сол, масло, активираниот квасец и со преостанатото млако млеко замесете убаво тесто. Оставете го на топло додека да стаса и да се удвои.

Потоа тестото поделете го на 4 делови, секој формирајте го во топче и развлечете го во кора со правоаголна форма со дебелина од 3-4 мм.

Кората премачкајте ја со растопен путер, свиткајте во ролат. Вака приготвените ролати редете ги во тепсија обложена со хартија.

Ролатот исечете го на тријаголниците (види фото) со остар нож, и оставете ги 10-тина минути да одморат. Одозгора премачкајте ги со путер и лажица павлака, а може да наросите и семки по желба. Ставете ги да се печат во загреана рерна на 180-200 степени околу половина час или додека да добијат убава боја.

Фото и рецепт: Аделка Милиќ

Loading...