Лекарите укажуваат дека и здравите и болните луѓе можат да почувствуваат промени во срцевиот ритам за време на временските промени. Можно е забрзано или забавено отчукување на срцето – тахикардија, брадикардија.

Наглите временски промени негативно се одразуваат врз здравјето на граѓаните, особено на оние кои боледуваат од кардиоваскуларни заболувања.

Истражувањата покажуваат дека проблемите со срцето се почести во зима бидејќи студот ги стеснува крвните садови, а многу луѓе се опуштаат со солена и мрсна храна дополнета со уште неколку алкохолни пијалаци.

Како што истакнува д-р Наташа Ристиќ, кардиолог, студот навистина претставува опасност за срцето и крвните садови, бидејќи доведува до спазми, т.е. стеснување на крвните садови поради изложување на пониски температури, а со тоа и снабдувањето со крв, односно исхраната на овој орган е помало.

Ако веќе има стеснување на крвните садови, тогаш наглото изложување на ладен воздух доведува до стегање во градите, печење, чувство на недостаток на воздух…

Особено е опасно кога срцевите болни наеднаш ќе ја напуштат топлата соба, бидејќи тогаш често се добиваат срцеви удари.

– Наглиот премин на временските услови од топло на студено време доведува до поголеми осцилации на крвниот притисок.

Студеното време придонесува за зголемување на крвниот притисок, дури и кога температурата на воздухот паѓа за два Целзиусови степени.

Тоа доведува и до зголемување на срцевите удари, како и мозочните удари, а тоа најмногу во период од 14 дена од почетокот на заладувањето.

Статистичките податоци покажуваат дека поголем број на срцеви удари се бележат во од ноември до март, во најстудените денови, кога има магла, мраз и кога воздухот е загаден.

Згора на веќе намалениот проток на крв и кислород до органите поради стегањето на крвните садови, а со тоа и помалиот проток на крв, концентрацијата на кислород во вдишениот воздух дополнително се намалува поради смог, магла и загадување.

Кога некој ќе доживее срцев удар, обично сите околу него се чудат како наеднаш се случило, „од полно здравје“ по некоја прослава, прекумерно консумирање храна и алкохол, често се вклучени и цигарите, да доживее мозочен удар.

Никогаш не е без некоја претходна основа. Таквите веќе имале развиена атеросклероза, односно промени во крвните садови и зголемен притисок што не бил препознат – нагласи д-р Ристиќ.

За оние кои имаат кардиоваскуларни проблеми, лекарката советува постепено преминување од топла соба во поладен ходник или влез, носење шал преку уста или маска. Тогаш се вдишува топол воздух и шокот за телото е помал.

– Кога влегуваме во топли соби, тоа им годи на срцевите болни и може да има само нагло опаѓање на притисокот ако надворешната температура е во минус и влеземе во просторија каде што температурата е повисока од 20 Целзиусови степени.

Не се препорачува собната температура да е превисока, па најдобро е да е помеѓу 19 и 22 степени – советува д-р Ристиќ.

Нашиот соговорник особено ги предупредува пациентите со хипертензија да не прескокнуваат земање терапија.

Главоболката е еден од главните симптоми на високиот крвен притисок и е непријатна, окципитална главоболка (во област на тилот), често придружена со звуци како од тапан или зуење во ушите.

Ако притисокот е многу висок, може да се појават и гадење и повраќање. Тогаш е важно лицето што поскоро да се консултира со лекар, бидејќи понатамошните компликации може да доведат до мозочен удар.

– Хипертензијата предизвикува мозочен удар, срцев удар и многу подмолни промени на малите крвни садови, особено на бубрезите. Бубрежната слабост предизвикана од хипертензија често се открива предоцна кога на пациентот му е потребна дијализа.

Има периоди на временски промени, особено студено време, магла, смог и влажност, кои доведуваат до нагло скокање на притисокот, таканаречени хипертензивни кризи.

Потоа пациентите итно се обраќаат на лекар, а вредностите на притисокот се повисоки од 200/100 mmHg, што е многу опасно. Проблемот е што луѓето не сакаат да земаат терапија и многу често самите ја прекинуваат.

На пример, по посета на кардиолог, дијагностика и воспоставена терапија, земаат лекови еден месец, а потоа престануваат затоа што мислат дека ја излечиле хипертензијата како да била обична настинка.

Многу често сами ја намалуваат или ја комбинираат терапијата, дури и по совет на роднини и соседи – вели д-р Ристиќ.

Докторката советува намален внес на сол и други зачини во исхраната, избегнување на консумирање брза храна и намалување на консумацијата на кафе, алкохол и енергетски пијалаци кои го зголемуваат крвниот притисок.

Важно е да воведете редовни прошетки во вашиот живот, да го намалите стресот и да спиете доволно, но и да направите основни лабораториски тестови на крвта и преглед кај кардиолог.