Во кои ситуации ракот може да се излечи, а во кои не? Д-р Жегарац откри со кои видови на рак луѓето можат долго да живеат…

Кај нас годишно заболуваат околу 40.000 луѓе, а половина ја губат битката со оваа болест. Се зголемува бројот на пациенти, а се зголемува ли и стапката на излекување?

Доктор Милан Жегарац, директор на Институтот за онкологија и радиологија, во гостувањето на ТВ Прва, истакна дека стапката на излекување се зголемува. Но, се поставува прашањето во кои ситуации ракот може да се излечи, а во кои не?

„Доколку пациентите се откријат во почетната фаза на болеста, во 90% од случаите ракот е излечив. Секогаш апелираме на скрининг со чија помош го откриваме ракот во почетната фаза.

Многу е потешко и помалку успешно ако пациентите се јават доцна на преглед“, објасни д-р Жегарац и откри со кои видови на рак луѓето можат долго да живеат.

„Тоа се рак на дојка и рак на простата. Можеме да ги преведеме во хронична фаза. Како пример имаме пациенти кои живеат 10,15 години со метастатски карцином на дојка“, посочи докторот.

Водечките локализации на ракот во заболување и умирање во светот се ракот на белите дробови, ракот на дојката и ракот на дебелото црево.

Заедно, овие три типа на рак претставуваат една третина од сите нови случаи и смртни случаи од рак во светот.

Ракот на белите дробови е најчесто дијагностициран рак кај мажите, со 14,3% од сите нови случаи на рак и 21,5% од сите смртни случаи од рак кај мажите.

Ракот на дојката е најчесто дијагностициран малигнен тумор кај жените (сочинуваат 24,5% од сите новодијагностицирани случаи на рак) и водечка причина за смрт од рак кај жените (15,5%).

Исто така, помеѓу 30 и 50 проценти од карциномот може да се спречат со примена на превентивни мерки и елиминирање на факторите на ризик. Товарот на ракот може да се намали со рана дијагноза, навремено лекување и соодветна грижа на пациентите со малигни тумори.