РЕЧИСИ СИТЕ ТРЧААТ ВО АПТЕКА ЗА ОВА, А НЕ ЗНААТ ДЕКА ПРАВАТ КАРДИНАЛНА ГРЕШКА: Д-р Љиљана предупреди ШТО може да биде ОПАСНО…

Сезоната на грипот и многуте празници изминатиов период придонесоа за зголемен обем на работата на аптеките. Поради респираторни инфекции и проблеми со дигестивниот тракт, се бараат чаеви, билни капки и други тинктури, фитопрепарати и оние на база на пчелни производи.

Поголема е и побарувачката за препарати кои го подобруваат варењето, како и за препарати за зајакнување на имунитетот, изјави за Утринската програма на РТС д-р Љиљана Башуровиќ од Институтот „Јосиф Панчиќ“.

Според неа, пред да се посегне по било каков хербален препарат, многу е важно да се консултирате со експерти, односно со вашиот лекар, особено ако сте веќе на некоја терапија, и да ги слушнете препораките кои препарати треба да ги користите.

„Нашите клиенти доаѓаат за совет и препораки што да користат за полесно да ги надминат своите проблеми. Така купуваат еднокомпонентни чаеви, потоа чаевни смеси против иритирачка кашлица, потоа продуктивна кашлица, препарати на база на прополис, мед, сирупи“, рекла Башуровиќ и додала:

„Секогаш ги советуваме нашите пациенти да се консултираат со нас, токму затоа што билките можат синергистички да делуваат со лековите, односно да го засилат дејството, а можат да бидат целосно контраиндицирани“, предупреди Љиљана Башуровиќ,

И додаде она што секогаш треба да се забележува при купување на хербални препарати – која синтетичка терапија дали користите, дали страдате од некоја хронична болест, дали препаратот е наменет за деца, трудници и сл.

Препаратите за зајакнување на имунитетот се користат превентивно и можат многу да ни помогнат, нагласи Башуровиќ, но за жал, тоа најмногу го паметиме кога ќе се разболиме.

„На пример, ехинацеа, која директно влијае на имунолошкиот систем на организмот, но не треба да се користи кај автоимуни болести. Сите горчливи билки, ајдучка трева, линкура, маточина на пример, се многу добри за зајакнување на имунитетот. Мајчина душица, тимијан, има доста лековити билки..“, изјави фитофармацевтот.

Лековитите билки не се целосно безопасни, но секако се помалку штетни во споредба со синтетичките препарати и секогаш се препорачува, доколку е можно, прво да се пробаат лековити билки кога станува збор за некои благи форми на болести,

И да се користат лековити билки како помошна алатка во терапија, истакна таа, е Љиљана Башуровиќ од Институтот „Јосиф Панчиќ“.

Прочитајте: „Заборавен домашен чај кој моментно ги чисти белите дробови и ја смирува кашлицата преку ноќ“ОВДЕ.