Home погача ВЕЛИГДЕНСКИ КОЗИЊАК…Од едно тесто правам три плетенки со различен вкус…

ВЕЛИГДЕНСКИ КОЗИЊАК…Од едно тесто правам три плетенки со различен вкус…

ВЕЛИГДЕНСКИ КОЗИЊАК…Од едно тесто правам три плетенки со различен вкус…Испробајте го рецептот на Орхидеја. Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

1 кг брашно
350 мл топло млеко
2 кесички сув квасец
5 лажици шеќер
1 лажичка сол
300 мл топла вода
50 мл масло
2 јајца на собна температура
рендана кора од 1 портокал

И уште:
100 г суво грозје
џем
јајце + 1 лажица масло за премачкување
сусам за посипување

ПОСТАПКА:

1.Во топлото млеко растворете го шеќерот, додајте го квасецот и оставете 10-тина минути да се активира. Во брашното направете бунарче во средината и додајте ги сите наведени количи. Замесете средно меко тесто кое не се лепи за рака.

2.Обликувајте топка, премачкјате го со масло, покријте го со кеса (најлон фолија) и крпа, па оставете го да ферментира еден час или колку што е потребно за убаво да го удвои волуменот.

3.Стасаното тесто истресете го на набрашнета површнина и поделете го на три дела. Обликувајте топки и покријте ги за да не се сушат.

4.Развлечете го првото тесто во кора со правоаголна форма и дебелина од 3-4 мм. Врз цела површина посипете суво грозје и здиплете го на неколку пати а помеѓу (на новите површини) повторно посипете суво грозје.

5.Ролатот малку сплескајте го со оклагијата, а потоа свиткајте го како топка. Вака здиплено посипете го со малку брашно и оставете го покриено да одмора 20 минути. Повторете ја постапката на диплење и со останатите теста, но без суво грозје.

6.ПРВ КОЗИНАК: Поделете го тестото на три топчиња, а секое развлечете го во долгнавесто валјаче. Сплетете плетенка така што ќе ги поставите валјаците ѕвездесто (да се преклопуваат на средината).

7.ВТОР КОЗИЊАК: Поделете го тестото со суво грозје, исто како и претходното, на три топчиња, па сплетете го во плетенка.

8.ТРЕТ КОЗИЊАК: Поделете го тестото на три топчиња. Секое топче развлечете го во долгнавеста кора. Во средината нанесете џем, преклопете и добро затворете за да не истекува при печењето, па обликувајте валјачиња.

9.Сплетете плетенка на вообичаен начин. Плетенките поставете ги во плех обложен со хартија за печење (или посипан со брашно) и покријте ги со кеса за да не се сушат и оставете ги да ферментираат 15-тина минути.

10.Премачкјате ги козинаците со изматено јајце и посипете ги со сусам по желба. печете ги во загреана рерна на 180 степени, 40-тина минути или додека да заруменат. Постапката погледнете ја ОВДЕ.