Home ТЕСТО Туристите кои доаѓаат во Турција на одмор секогаш го јадат ова…Познатото турско...

Туристите кои доаѓаат во Турција на одмор секогаш го јадат ова…Познатото турско лепче!

Погача со сирење и магдонос – Вкусно турско печиво за секое утро

Добредојдовте во светот на турската кујна, каде што едноставноста и вкусот се спојуваат во совршенство! Оваа погача, позната како „турско лепче“, е омилена меѓу туристите во Турција и идеална за семеен појадок или ужина.

Со мека текстура и богат вкус на сирење и магдонос, ова печиво ќе го освои вашето срце.

Следете го овој професионален рецепт за да подготвите вкусна погача што ќе ги воодушеви сите околу трпезата. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки:

– 250 мл топло млеко
– 10 г сув квасец
– 20 г шеќер
– 8 г сол
– 50 г густ јогурт или кисела павлака
– 50 г путер
– 2 белки од јајце (жолчките се чуваат за премачкување)
– 600 г брашно
– 150 г урда или младо сирење
– Свеж магдонос
– За премачкување: 2 жолчки од јајце
– За посипување: сусам и ким
– НМД

ПОСТАПКА:

Измешајте ги најпрво течните состојки, па постепено додајте го брашното помешано со солта и замесете еластично, меко тесто. Довршете со путер и месете додека да се инкорпорира.

Додајте ги ситно сечканиот магдонос и ситното сирење, па домесете го тестото за да се распоредат состојките рамномерно.

Посипете го садот и тестото со малку брашно, покријте го со чиста крпа или пластична фолија и оставете го да отстои на топло место 40 минути, додека да го удвои волуменот.

По 40 минути, посипете ја работната површина со брашно и префрлете го тестото. Со помош на оклагија развлечете го тестото во правоаголна форма со големина на плех за печење.

Поставете хартија за печење во плехот и префрлете го тестото. Израмнете ја површината со раце.

Со нож исечете го тестото на парчиња со посакуваната големина. Покријте го со чиста крпа и оставете го да отстои уште 20 минути.

Загрејте ја рерната на 180°C. Премачкајте ја површината на погачата со двете жолчки од јајце, а потоа посипете со сусам и ким.

Печете во загреана рерна 25–30 минути или додека погачата не добие златно-кафеава боја.

Оставете ја погачата малку да се излади, па послужете ја топла или на собна температура. Совршена е за појадок, ужина или како додаток на главно јадење.

Деталите можете да ги погледнете во видео прилогот ОВДЕ: