Чоколаден колач со лешник-крем – Брз и неодолив десерт
Подгответе се за вистинско уживање со овој едноставен, а неверојатно вкусен чоколаден колач!
Совршен за брза подготовка кога сакате да ги изненадите вашите најблиски или да се почестите со нешто слатко, овој десерт комбинира мека текстура, богат вкус на чоколадо и кремаста глазура од лешник-крем.
Со неколку состојки и минимален напор, ќе добиете колач што ќе стане омилен на вашата трпеза, пишува НМД. Еве што ви е потребно:
Потребни состојки:
– 3 јајца
– 150 г шеќер (¾ чаша од 200 мл)
– 1 кесичка ванилин шеќер
– 100 мл масло
– 150 мл јогурт
– 200 г пченично брашно (1,5 чаша од 200 мл)
– 10 г прашок за печиво
– 200 мл чоколадно млеко (за прелив)
– 160 г лешник-крем (по избор, може и повеќе)
– За посипување: мелена плазма, сечкани ореви или лешници
– НМД
Постапка:
Во длабок сад, со миксер изматете ги 3 јајца, 150 г шеќер и 1 кесичка ванилин шеќер додека смесата стане пенаста и густа.
Без да престанете со матењето, полека додајте 100 мл масло во тенок млаз, а потоа и 150 мл јогурт. Матете додека состојките се соединат.
Во течната смеса просејте 200 г брашно помешано со 10 г прашок за печиво. Со миксер изматете на ниска брзина додека да добиете хомогена смеса без грутчиња.
Загрејте ја рерната на 200°C. Намастете и набрашнете калап со димензии 24х22 см. Истурете ја смесата во калапот и лесно потчукнете го за да се ослободат евентуалните меурчиња од воздух.
Печете го колачот во загреана рерна околу 20 минути. Проверете дали е готов со чепкалка – ако излезе сува, колачот е испечен. Извадете го од рерната и оставете го кратко да се излади.
Со чепкалка или виљушка избоцкајте го колачот за да го впие преливот подобро. Полека и рамномерно прелијте го со 200 мл чоколадно млеко, внимавајќи да се распореди насекаде.
Во мал сад, во микропечка или во топлата рерна во која се печеше колачот, загрејте 160 г лешник-крем. Рамномерно премачкајте го колачот со топлиот крем. По желба, посипете со мелена плазма, сечкани ореви или лешници.
Оставете го колачот да отстои во фрижидер најмалку 2 часа за да се стегне и вкусовите целосно да се соединат. Послужете го исечен на парчиња.
Уживајте во овој брз и неодолив десерт што ќе ги освои сите сетила! Добар апетит! Деталите погледнете ги во видео прилогот ОВДЕ: