Пирошки со сирење – меки, воздушни и без вишок масло
Овие пирошки со сирење се совршен избор за вкусна закуска или лесен оброк.
Нивната мека и воздушна текстура, во комбинација со богатото сирење, ги прави неодоливи, а посебната подготовка осигурува дека не впиваат многу масло при пржењето.
Следете го овој рецепт за да добиете совршени пирошки што ќе ги воодушеват сите, пишува НМД. Еве што ви е потребно:
Потребни состојки:
– 50 мл топло млеко
– 50 мл млака вода
– 20 г свеж квасец
– 2 јајца
– 150 г ситно сирење
– 90 г кисело млеко
– 50 мл масло
– 1 лажичка сол
– 1 лажичка оцет
– 1 лажичка прашок за печиво
– 550-600 г брашно
– НМД
Постапка:
1. Во длабок сад, растопете го квасецот во топлото млеко и млаката вода. Промешајте додека квасецот целосно се раствори и оставете ја смесата да отстои 10 минути за да се активира квасецот.
2. Во друг сад, изматете ги јајцата со ситно сирење, киселото млеко и маслото. Потоа, додадете ја смесата со активираниот квасец и добро измешајте.
3. Во смесата вметнете ја солта, оцетот и прашокот за печиво. Постепено додавајте го брашното, мешајќи додека да се формира меко, компактно и малку лепливо тесто.
4. Покријте го тестото со проѕирна фолија и оставете го да отстои во фрижидер 60 минути.
5. По истекот на времето, истресете го тестото на набрашнета работна површина. Посипете малку брашно одозгора и нежно притиснете го тестото со дланките за да се израмни.
6. Со оклагија развлечете кора со дебелина од 1,5-2 см. Исечете правоаголници со димензии 12х4 см или по ваша желба.
7. Загрејте длабоко масло во тавче на средна температура. Пржете ги пирошките додека да добијат златно-кафеава боја од двете страни.
8. Откако ќе се испржат, извадете ги пирошките на кујнска хартија за да се впие вишокот масло.
Совет: Послужете ги пирошките топли, со кисело млеко или јогурт, за целосно уживање во нивниот вкус!
Уживајте во овие меки и воздушни пирошки со сирење, подготвени со љубов и внимание! Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ: