Пинерлии охридски, меки како душа – мора да ги направите!

Рецепт: Катерина Наскова
Фото: Ерхана Таирова

Потребни состојки:

500 мл млеко
9 супени лажици масло
900-1000 г брашно
1 супена лажица сол
2 супени лажици шеќер
2 коцки свеж квасец
250 г путер или маргарин
300 г ситно сирење
1 јајце за премачкување

Постапка:

Квасецот растворете го млако млеко со една лажица шеќер и малку брашно, па откако ќе се активира, заедно со другите состојки замесете средно меко тесто кое не лепи на раце (Брашното постепено додавајте го).

Тестото оставете го да одмори 20-тина минути, па поделете го на 6 делови.

Исто така и коцката путер поделете на 6 делови. Од секое топче развлечете кора, премачкајте ја рамномерно со путерот, на еден крај ставете ситно сирење и свиткајте како ролат.

Ролатот пресечете го на 5 делови. Постапката е иста и за преостантите делови тесто.

Наредете ги во плех облоен со хартија, одозгора премачкајте ги со јајце, наросете ги со сусам и после 20 минути стасување, ставете ги да се печат во загреана рерна околу 25.30 минути на 180 степени. Наместо сирење можете да ставите кашкавал и шунка или нешто друго по ваш избор.

Од нашите читатели дознавме дека ПИНЕРЛИИТЕ се всушност турски рецепт кој се одомаќинил во нашата кујна.

Коментар на Nermin Veli: “Peynirlii – TURSKİ ( SİRENJACİ)”, peynir znaci sirenje na turski.

Коментар на Лилјана Давкова:

”malku porazlicnite pinerlii… zapisani mi se kako pinerliite od Mignone zatoa sto gi pravam tokmu po nejzin recept. Ona sirenceto od ozgora mi e meraci. Prosledi go receptot : Za testoto

1 kg meko brasno,
40 gr. kvasec,
2 lazicki sol
okolu 1/2 l. mleko
Za potopuvanje – 2-3 lazici mast ili margarin
Za filuvanje: 1 jajce i po zelba
– drobeno sirenje, urda ili svezo sirenje-

Od site sostojki napisani za testoto zamesete sredno meko testo, pokrijte i ostavete okolu 15-20 min. da stasa. Razmesete i rasukajte pravoagolna kora vo debelina od okolu 1 sm. – isecete na kvadrati i na sekoj stavete po malku od sirenjeto izmesano so jajceto, zamotajte vo rolnicka, sekoe uvalkajte go vo stopenata mast ili margarin, stavete vo podlabok plek koj ne treba da go podmackuvate. Taka postapete so celoto testo redejki gi site rolnicki edna do druga. Ke vi ostane od filot – dodadete vo nego nekolku lazici mleko, prelijte vrz rolnickite, ostavete da stasa. Stavete da se pecat voprethodno zagreana rerna prvite 10 min. na 250 stepeni, potoa namalete na 220 stepeni i se pecat se dodeka ne dobijat edna ubava boja – odnosno – znaete koga se peceni. Vremeto na pecenje sepak zavisi od samata rerna.
Napomena – ako cenite – mozete da veke rasukanata kora vo pravoagolnik da ja premackata so filot potoa zamotajte kako rolat i secete rolnicki vo golemina koja vie ke ja sakate. Koga se brzam taka napravam i jas no gi secam rolnickite so tacna, ne so noz.

Рецепт: Катерина Наскова
Фото: Ерхана Таирова

Loading...