Крцкави сусам-топчиња спремни за 5 минути. Овие неодоливи крцкави топчиња се вистинско уживање за сечиј вкус!
Со едноставна подготовка и состојки што веќе ги имате дома, за само неколку минути ќе добиете вкусни залчиња што се топат во уста.
Совршени за секоја прилика, овие сусамчиња ќе станат ваш омилен рецепт за брза и вкусна закуска, пишува НМД. Еве што ви е потребно:
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
– 125 г путер (на собна температура)
– 1 кесичка прашок за печиво
– 2 лажици шеќер во прав
– 1 жолчка од јајце
– 1 лажичка сол (рамна)
– 1 лажица оцет (по можност јаболков, но може и вински)
– 80 мл масло
– 3 чаши брашно (околу 360 г, додавајте контролирано)
– НМД
– За премачкување:
– 1 чаша печен сусам
– 2 лажици маџун/меласа или мед
– ½ чаша вода
ПОСТАПКА:
Во сад за месење ставете го путерот на собна температура. Додајте ја жолчката, шеќерот во прав, маслото, прашокот за печиво, оцетот и солта. Мешајте со лажица или шпатула додека состојките се соединат.
Потоа, постепено додавајте го брашното, контролирајќи ја количината за да добиете меко и нелепливо тесто. Месете кратко со раце додека да се формира мазна топка. Тестото треба да биде меко, но не премногу лепливо.
Пренесете го тестото на работна површина и поделете го на четири еднакви дела. Секој дел обликувајте го во топка, а потоа развлечете го во долгнавест правоаголник.
Исечете мали парчиња, големина малку помала од орев. Секое парче обликувајте го во топче со лесно вртење меѓу дланките. Од тестото треба да добиете околу 48 колачиња.
Во мал сад измешајте ја меласата со водата. Во друг сад подгответе го печениот сусам. Секое топче од тесто кратко потопете го во смесата од меласа и вода, а потоа извалкајте го во сусам, осигурувајќи се дека е добро покриено.
Обложете голем плех со хартија за печење. Редете ги топчињата на плехот, оставајќи мал простор меѓу нив.
Печете во претходно загреана рерна на 180°C (со вентилатор, горно-долно печење) околу 15-20 минути или додека колачињата да добијат златна боја и да почнат лесно да попукуваат на површината.
Внимавајте на времето на печење, бидејќи секоја рерна е различна.
Откако ќе ги извадите од рерна, оставете ги сусамките кратко да се изладат на плехот. Потоа префрлете ги на решетка за целосно ладење. Сервирајте ги со чај или кафе и уживајте во нивната крцкава текстура што се топи во уста.
Совет: Овие колачиња можете да ги чувате во добро затворена кутија на собна температура до една недела или да ги замрзнете за подолготрајно чување. Нивниот вкус и текстура остануваат непроменети дури и по замрзнување.
Уживајте во овие вкусни колачиња и споделете го вашето искуство во коментарите! Добар апетит! Постапката можете да ја погледнете во видеото ОВДЕ: