Home закуска Протеински мафин-лепчиња според рецептот за дијабетичари…Здрави и вкусни

Протеински мафин-лепчиња според рецептот за дијабетичари…Здрави и вкусни

Протеински лепчиња со салата за стабилизација на шеќерот во крвта

Овој рецепт за протеински лепчиња и придружна салата е идеален за сите што се грижат за своето здравје, сакаат да одржуваат стабилно ниво на шеќер во крвта или следат нискохидратна исхрана.

Без пченично брашно и шеќер, овие лепчиња се богати со протеини, даваат чувство на ситост и се подготвуваат за само неколку минути. Салатата, пак, е свежа и хранлива, совршено надополнување на оброкот.

Потребни состојки за лепчиња (за 12 порции)

– 200 г урда
– 2 јајца
– 30 мл маслиново масло
– 50 г рендан кашкавал (чедар)
– 25 г белка во прав или протеин од сурутка
– 2 лажички прашок за печиво
– 1 лажичка сув лук
– Малку сол
– Малку млад кромид (ситно сечкан)
– Малку сусам за посипување
– Масло за подмачкување на калапот

Потребни состојки за салата

– 1 тиквичка
– 1 конзерва туна во сопствен сок
– 1 авокадо
– 1 супена лажица сок од лимон
– Малку маслиново масло
– Малку млад кромид (ситно сечкан)
– Малку магдонос (ситно сечкан)
– Малку сол
– Малку црн пипер

Постапка за подготовка на лепчињата

1. Во длабок сад ставете 200 г урда и 2 јајца. Измешајте ги со рачен блендер до добивање мазна смеса.

2. Додајте малку сол, 1 лажичка сув лук, 30 мл маслиново масло, промешајте со шпатула и додајте 50 г рендан кашкавал, ситно сечкан млад кромид.

Повторно промешајте и додајте 2 лажички прашок за печиво и протеин во прав. Добро промешајте.

3. Подмачкајте калапи за мафини со малку масло и посипете ги со сусам.
4. Распределете ја смесата рамномерно во калапчињата.

5. Печете во загреана рерна на 190°C околу 20 минути. Потоа, малку отворете ја вратата на рерната и оставете ги лепчињата да се ладат внатре.

Постапка за подготовка на салатата

1. Исечкајте ја тиквичката на тенки кругови или на долгнавести ленти со помош на ренде-мандолина.

2. Во тава на средна температура загрејте малку маслиново масло и кратко пропржете ја тиквичката (2-3 минути). Зачинете со малку сол и црн пипер.

3. Во сад ставете ја пропржената тиквичка, додајте ја туната исцедена од сокот, ситно сечкан млад кромид, ситно сечкан магдонос и авокадото исечкано на коцки.

4. Прелијте со 1 супена лажица сок од лимон, додајте малку сол и добро измешајте.

Здравствени придобивки

Протеинските лепчиња се одличен избор за лица со инсулинска резистенција, дијабетес тип 2, вишок килограми или метаболички синдром, како и за оние што следат нискохидратна или кето-диета.

Богати се со протеини од урда, јајца и протеин од сурутка, кои помагаат во одржување на ситост, стабилизирање на шеќерот во крвта и поддршка на мускулната маса.

Маслиновото масло придонесува со здрави масти и антиоксиданси, кои го намалуваат воспалението и го поддржуваат здравјето на срцето.

Младиот кромид и чедар кашкавалот додаваат вкус и хранливи материи, како витамин Ц и калциум, корисни за имунитетот и коските.

Салатата, пак, е лесна и хранлива, со состојки кои го поддржуваат целокупното здравје.

Туната е богата со омега-3 масни киселини и протеини, кои се корисни за срцето и мозокот. Авокадото обезбедува здрави масти, калиум и витамин Е, кои го намалуваат лошиот холестерол и ја негуваат кожата.

Тиквичката, магдоносот и младиот кромид додаваат антиоксиданси и витамини, поддржувајќи го имунитетот и детоксикацијата на организмот.

Напомена: Пред консумација, консултирајте се со вашиот лекар или личен диетолог, особено ако имате здравствени состојби. Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ:

https://youtu.be/x87FutIX5dQ?si=1YKt0hTlicqg_dAn