АЧМИ…Турски ѓевречиња, превкусни, памук меки се топат во уста, за мерак направени…

Да ги пробаме популарните Ачми или турски ѓевречиња, кои се многу популарни на социјалните мрежи и сите ги приготвуваат.

Има повеќе верзии од овој рецепт, а ѓевречињата можете да ги полните со сирење, маслинки или да се остават празни. Секако се превкусни.

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

1 чаша (200 мл) млако млеко,
1 чаша млака вода,
½ чаша масло,
1 коцка свеж квасец (40 г),
1 лажичка сол,
2 лажички шеќер,
2 белки (жолчките за мачкање),
брашно околу 800 г (може 700 г бело и 100 г пченкарно) и
150 г путер за премачкување +-

ПОСТАПКАТА опишана во детали можете да ја прочитате ОВДЕ:

АЧМИ – Турски ѓевречиња, превкусни, памук меки се топат во уста, за мерак

Видеото можете да го погледнете ОВДЕ: