Кроасаните на тетка Анѓа…Можете да ги замрзнувате и да ги печете по потреба…Многу се вкусни…
Секогаш говорам дека никој не знае со стасувано тесто како тетка Анѓа. Кифлички, погачи, кроасани… сè и оди од рака…
Кроасаните може да се приготвуваат за појадок, вечера, за закуска, родендени, слави и други пригоди. Еве го нејзиниот рецепт за кроасани, потребните состојки и постапката:
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
600 г меко брашно,
1 коцка свеж квасец (40 г),
200 мл млеко, 200 мл јогурт,
100 мл масло,
2 јајца,
малку сол,
1 лажица шеќер.
И уште:
1 јајце,
сусам, ленено семе, крупна сол…
и 250 г маргарин/путер за премачкување на тестото.
ПОСТАПКА:
Најдобриот рецепт за кроасани на тетка Анѓа – може и да се замрзнуваат, па да се печат по потреба