Home закуска Вкусни компирови топчиња со лук…Лесни и вкусни

Вкусни компирови топчиња со лук…Лесни и вкусни

Рецепт за вкусни компирови топчиња со лук

Овие компирови топчиња со лук се совршен избор за љубителите на вкусни и крцкави закуски.

Комбинацијата од меко пире од компири, зачинето со ароматични зачини и обвиткано во златна, крцкава кора, дополнета со богат путер со лук, создава неодолив вкус кој ќе ги воодушеви сите на вашата трпеза.

Идеални за забави, семејни вечери или едноставно како уживање во слободен момент, овие топчиња се лесни за подготовка и сигурно ќе станат ваш омилен рецепт, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

– 2 големи компири (излупени и исечкани на коцки)
– 1 лажичка гранули од лук (во прав)
– 1 лажичка гранули од кромид
– 1 лажичка димена пиперка
– Сол и црн пипер (по вкус)
– 4 лажици пченкарно брашно (додајте повеќе доколку е потребно)
– Спреј за готвење (масло за прскање)
– НМД

За путерот со лук:
– 100 г путер
– 2 лажички гранули од лук
– Еден мал сноп свеж магдонос (ситно исечкан)

ПОСТАПКА:

1. Подготовка на компирите
Излупете ги и исечкајте ги компирите на коцки. Варете ги во тенџере со вода додека да омекнат (околу 10-15 минути). Исцедете ја водата и оставете ги малку да се изладат.

2. Зачинување и пасирање
Во сад, испасирајте ги сварените компири и додајте ги зачините: лук, кромид, димена црвена пиперка во прав, сол и црн пипер. Постепено додавајте пченкарно брашно додека да се формира густо и цврсто тесто.

3. Формирање на топчиња
Од смесата обликувајте мали топчиња. Поставете ги во корпа од фритеза на воздух, внимавајќи да не се допираат. Лесно испрскајте ги со спреј за готвење.

4. Пржење во фритеза на воздух
Загрејте ја фритезата на воздух на 200°C. Печете ги топчињата 15-20 минути, повремено протресувајќи ја корпата, додека да станат златни и крцкави.

5. Подготовка на путерот со лук
Во сад погоден за микробранова печка, растопете го путерот заедно со гранулите од лук и ситно исечканиот магдонос. Мешајте на интервали од 30 секунди додека смесата се соедини.

6. Завршна обработка
Крцкавите компирови топчиња измешајте ги со растопениот путер со лук додека да се премачкаат рамномерно.

7. Послужување
Послужете ги топчињата веднаш, прелијте ги со преостанатиот путер со лук за дополнителен вкус.

Совети за послужување и чување

– Послужување: Топчињата се највкусни топли, со сосови како павлака, ајоли со лук или кечап. Декорирајте со дополнителен магдонос за свежина.

– Чување: Чувајте ги остатоците во херметички сад во фрижидер до 3 дена. Загрејте ги во фритеза на воздух за да ја вратите крцкавоста.

Варијации

Сирење/кашкавал: Додајте рендан пармезан или чедар во смесата за пире за побогат вкус.

Луто: Додајте прстофат кајенски пипер или мелена лута пиперкз за зачинета верзија.

– Печење во рерна: Наместо во фритеза, печете ги во загреана рерна на 200°C 20-25 минути, превртувајќи ги на половина од времето.

Билки: Заменете го магдоносот со власец или копар во путерот за поинаков вкус.

Уживајте во овие неодоливи компирови топчиња со лук!