Home закуска Крцкави тиквички со лук, печени до совршенство…Не знаеме за доста, превкусни се!

Крцкави тиквички со лук, печени до совршенство…Не знаеме за доста, превкусни се!

Крцкави тиквички со пармезан и лук, печени до совршенство

Овие крцкави тиквички со пармезан и лук се идеален начин да се искористи летниот вишок на тиквички и да се воодушеват дури и оние што не се љубители на зеленчук.

Печени во рерна, овие златести стапчиња се крцкави однадвор, а меки и кремасти однатре, со богат вкус што ги прави неодоливи.

Совршени се како ужина, предјадење или здрав прилог за речиси секое главно јадење, пишува НМД.

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

– 2 средни тиквички (со мазна кора, за најдобар резултат)
– 50 г пченично брашно
– 2 големи јајца
– 100 г панко лебни трошки
– 50 г рендан пармезан (најдобро свежо рендан)
– 1 лажичка лук во прав
– 1 лажичка димена или слатка пиперка
– ½ лажичка сол
– ¼ лажичка мелен црн пипер
– Спреј од маслиново масло (квалитетно, со вистинско маслиново масло)
– НМД

ПОСТАПКА:

1. Подготовка на тиквичките: Исечете ги краевите на тиквичките, преполовете ги попречно, а потоа секое парче исечете го на стапчиња со дебелина и големина на класични помфрити.

Распределете ги на кујнска крпа и добро исушете ги за да се спречи влажноста што може да предизвика мекост.

2. Панирање: Подгответе три садови. Во првиот ставете го брашното. Во вториот изматете ги јајцата.

Во третиот сад измешајте ги панко трошките, пармезанот, лукот во прав, пиперката, солта и биберот. Мешајте темелно за рамномерна распределба на состојките.

3. Панирање на тиквичките: Земете неколку стапчиња тиквички, валкајте ги во брашното за да се покријат од сите страни.

Потопете ги во изматените јајца, оставајќи го вишокот да се исцеди. На крај, нежно притиснете ги во смесата со панко за да се обложат рамномерно. Не брзајте, бидејќи дебелата и рамномерна обвивка е клучна за крцкавост.

4. Редење и прскање со масло: Обложете плех со хартија за печење и наредете ги панираните тиквички во еден слој, внимавајќи да не се допираат. Лесно попрскајте ги со спреј од маслиново масло за да се постигне златеста кора.

5. Печење: Загрејте ја рерната на 220°C. Печете ги тиквичките 20–25 минути, превртувајќи ги со клешти на половина од времето за рамномерно заруменување.

Внимавајте во последните минути и извадете ги кога ќе станат златести и цврсти на допир.

6. Послужување: Послужете ги топли, кога се најкрцкави. Одлични се со сос од домати, ранч сос или ајоли со лук, иако нивниот вкус е доволно богат и без додатоци.

Напомена

За да го задржите крцкавиот ефект, консумирајте ги веднаш по печењето. Доколку останат, чувајте ги во херметички сад во фрижидер до два дена и загрејте ги во рерна за да ја вратите крцкавоста.

За замрзнување, подгответе ги до фазата на панирање, замрзнете ги на плех, па префрлете ги во кеса за замрзнувач. Печете директно од замрзнувач, додавајќи 1–2 минути на времето за печење.

Овој рецепт е лесен за приспособување: заменете го пармезанот со вегански тврд кашкавал за безмлечна верзија или користете безглутенски трошки за безглутенска опција.

Уживајте во овие вкусни и здрави тиквички што ќе ги воодушеват сите на вашата трпеза!