Рецепт за турски воздушест леб – популарен хит со 3000 продадени парчиња дневно
Овој турски дебел леб, познат по својата мека текстура и неверојатен вкус, е вистинска сензација во Турција, каде што дневно се продаваат илјадници парчиња.
Совршен за секој оброк, овој леб е лесен за подготовка и идеален за домашно печење. Со овој рецепт, ќе добиете мек, воздушест леб што може да се замрзне и да се ужива во секое време.
Пробајте го и откријте зошто е толку омилен, пишува НМД. Еве што ви е потребно:
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
– 1300 г брашно (универзално)
– 1 супена лажица сол
– 800 мл вода
– 10 г сув квасец
– 3 супени лажици шеќер
– Маслиново масло (за обработка на тестото)
– Пченкарно брашно (за посипување)
– 1 супена лажица брашно (за прелив)
– 100 мл топла вода (за прелив)
– 100 мл врела вода (за прелив)
– НМД
ПОСТАПКА:
1. Подготовка на квасецот: Во сад, измешајте 800 мл вода, 10 г сув квасец и 3 супени лажици шеќер. Мешајте додека квасецот и шеќерот целосно се растворат.
2. Месење на тестото: Во голем сад, комбинирајте го брашното со растворениот квасец и солта. Месете го тестото, повремено натопувајќи ги рацете во вода за да спречите лепење.
Кога тестото ќе стане лепливо, повторно натопете ги рацете и продолжете со месење. Оставете го тестото да отстои 10 минути.
3. Прво преклопување: По 10 минути, нежно преклопете го тестото навнатре. Оставете го да отстои уште 20 минути.
4. Второ преклопување: Намачкајте ги рацете со маслиново масло и нежно притиснете го тестото за да го ослободите од гасовите. Потоа, оставете го да ферментира 1 час.
5. Формирање на лебот: По ферментацијата, нежно притиснете го тестото за да ги отстраните преостанатите гасови и префрлете го на работна површина. Поделете го на 9 еднакви делови (или по желба, прилагодете ја големината).
6. Обликување: Секое парче обликувајте го во топка и поставете го на плех обложен со хартија за печење, посипана со пченкарно брашно. Оставете ги топчињата да отстојат 5 минути.
7. Подготовка на прелив: Измешајте 1 супена лажица брашно со 100 мл врела вода и 100 мл топла вода за да добиете мазна смеса.
8. Финално обликување: Натопете ги прстите во преливот и направете дупка во средината на секое парче тесто, нанесувајќи го преливот обилно врз лебот.
9. Печење: Загрејте ја рерната на 250°C со вентилатор. Поставете ги лепчињата на превртен плех за печење и печете 6-7 минути, додека да добијат златна боја.
10. Сервирање: Извадете ги лепчињата од рерната и оставете ги кратко да се изладат. Уживајте во мекиот и воздушест леб, совршен за секој оброк!
Совет: Овој леб може да се замрзне во помали порции за подоцнежна употреба. Подгрејте го кратко пред сервирање за да ја вратите неговата свежина.
Пробајте го овој рецепт и споделете ги вашите впечатоци! Овој турски дебел леб сигурно ќе стане омилен во вашиот дом. Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ: