Home ТЕСТО Рецепт за турски меурест леб – популарен хит со 3000 продадени парчиња...

Рецепт за турски меурест леб – популарен хит со 3000 продадени парчиња дневно

Рецепт за турски воздушест леб – популарен хит со 3000 продадени парчиња дневно

Овој турски дебел леб, познат по својата мека текстура и неверојатен вкус, е вистинска сензација во Турција, каде што дневно се продаваат илјадници парчиња.

Совршен за секој оброк, овој леб е лесен за подготовка и идеален за домашно печење. Со овој рецепт, ќе добиете мек, воздушест леб што може да се замрзне и да се ужива во секое време.

Пробајте го и откријте зошто е толку омилен, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

– 1300 г брашно (универзално)
– 1 супена лажица сол
– 800 мл вода
– 10 г сув квасец
– 3 супени лажици шеќер
– Маслиново масло (за обработка на тестото)
– Пченкарно брашно (за посипување)
– 1 супена лажица брашно (за прелив)
– 100 мл топла вода (за прелив)
– 100 мл врела вода (за прелив)
– НМД

ПОСТАПКА:

1. Подготовка на квасецот: Во сад, измешајте 800 мл вода, 10 г сув квасец и 3 супени лажици шеќер. Мешајте додека квасецот и шеќерот целосно се растворат.

2. Месење на тестото: Во голем сад, комбинирајте го брашното со растворениот квасец и солта. Месете го тестото, повремено натопувајќи ги рацете во вода за да спречите лепење.

Кога тестото ќе стане лепливо, повторно натопете ги рацете и продолжете со месење. Оставете го тестото да отстои 10 минути.

3. Прво преклопување: По 10 минути, нежно преклопете го тестото навнатре. Оставете го да отстои уште 20 минути.

4. Второ преклопување: Намачкајте ги рацете со маслиново масло и нежно притиснете го тестото за да го ослободите од гасовите. Потоа, оставете го да ферментира 1 час.

5. Формирање на лебот: По ферментацијата, нежно притиснете го тестото за да ги отстраните преостанатите гасови и префрлете го на работна површина. Поделете го на 9 еднакви делови (или по желба, прилагодете ја големината).

6. Обликување: Секое парче обликувајте го во топка и поставете го на плех обложен со хартија за печење, посипана со пченкарно брашно. Оставете ги топчињата да отстојат 5 минути.

7. Подготовка на прелив: Измешајте 1 супена лажица брашно со 100 мл врела вода и 100 мл топла вода за да добиете мазна смеса.

8. Финално обликување: Натопете ги прстите во преливот и направете дупка во средината на секое парче тесто, нанесувајќи го преливот обилно врз лебот.

9. Печење: Загрејте ја рерната на 250°C со вентилатор. Поставете ги лепчињата на превртен плех за печење и печете 6-7 минути, додека да добијат златна боја.

10. Сервирање: Извадете ги лепчињата од рерната и оставете ги кратко да се изладат. Уживајте во мекиот и воздушест леб, совршен за секој оброк!

Совет: Овој леб може да се замрзне во помали порции за подоцнежна употреба. Подгрејте го кратко пред сервирање за да ја вратите неговата свежина.

Пробајте го овој рецепт и споделете ги вашите впечатоци! Овој турски дебел леб сигурно ќе стане омилен во вашиот дом. Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ: