Пита со вишни – во моето семејство е омилена зошто е предобра

Сочна, слатка, прелиена со шербет, оваа пита е за вистински љубители на благото!

Потребни состојки:

1 пакување готови кори
4 јајца
1 чаша шеќер
1 чаша масло
1 чаша јогурт
1 чаша гриз
1 прашок за печиво
700-800 г вишни

За прелив:

4 чаши вода
2 чаши шеќер
1 ванилин шеќер

Постапка:

Мерката на чашата е 180 мл, од јогурт.

Прво пригответе го филот. Јајцата и шеќерот пенасто изматете ги со миксер. Додадете гриз помешан со прашок за печиво, масло и јогурт. Сето заедно изматете ги уште малку додека да се поврзат состојките.

пита со вишни

Вишните измијте ги, исчистете ги од семки и исцедете ги од сокот што ќе го пуштат.

Корите разделете ги и поделете ги на 6 купчиња по 3 кори. Останатите кори, ако ви преостанат, тргнете ги на страна и искористете ги за нешто друго. Овде ви се потребни само 18 кори за 6 фини и тенки ролатчиња.

пита со вишни

Првата кора раширете ја и премачкајте ја со 4-5 лажици фил, втората ставете ја преку неа, ја повторувате постапката и ја редите третата кора. Неа не ја премачкувате со фил туку на еден крај редите вишни.

Направете еден ред густо наредени вишни една до друга за да биде питата богата и убаво тркалезна кога ќе ја свиткате во ролат.

пита со вишни

Значи откако ќе ги наредите вишните свиткајте ги корите во тенок и тркалезен ролат лесно притискајќи го и обликувајќи го. Истото повторете го и со останатите кори. Плехот од рерната премачкајте го со малку масло и редете ги ролатите оставајќи мало растојание помеѓу нив. Питата испрскајте ја одозгора со малку масло пред печењето.

Питата печете ја во загреана рерна на 180 степени додека убаво да зарумени одозгора. Мене ми беше потребно околу 15 минути, а вие должината на печењето прилагодете ја според вашата рерна. Извадете ја печената питаод рерна и оставете  ја да излади. Ладната пита исечете ја на парчиња и прелијте ја со врел сируп.

За сируп: шеќерот ставете го во шерпа заедно со ванилин шеќер и прелијте со вода, па варете варете додека да проврие повремено мешајќи за да се растопи шеќерот.

Варете 10-тина минути, не треба да биде густо како за баклава. Врелиот сируп прелијте го преку изладената и исечена пита, оставете да излади малку, па послужете.

пита со вишни
Претходна статијаПамук кифли со џем: се топат во сируп и валкаат во кокос, излегуваат 40 парчиња
Следна статијаМЛЕЧНИ ПАМУК ПОГАЧИ – често ги правам, меки се како душа и доста брзо се приготвуваат