Печен компир со прелив – рецепт кој го пробав кај пријателка и морав веднаш да го направам

Потребни состојки:

750 г млад компир

2 лажци маслиново масло

Сол, црн пипер

За прелив:

Loading...

1-2 чешниња лук (или повеќе)

70 мл маслиново масло

2 лажици сенф

2 лажици јаболкова киселина

1 лажица шеќер

2 лажици крупно сечкан магдонос

Сол, црн пипер по желба

Постапка:

Измијте го младиот компир и исечете го на половина (помалите компири, а поголемите на четвртинки).

Тепсијата обложете ја со хартија за печење, распоредете го компирот, намастете го со две лажици маслиново масло, посолете и запиперете.

Печете го компирот во загреана рерна на 220 степени околу 20-30 минути, додека да добие златна боја и да стане крцкав.

Додека компирот се пече направете го преливот од сенф, ситно сечкан лук, масло, шеќер и јаболкова киселина (ставете ги во посебен сад иизмешајте со маталка додека да ја добиете емулзијата, па посолете и запиперете по желба).

Печениот компир ставете го во сад за сервирање и прелијте ги со емулзијата. Наросете одозгора со сечкан свеж магдонос.

Loading...