Home закуска Нов рецепт кој никој не го знае…Тиквички повкусни од месо…Лесен и здрав...

Нов рецепт кој никој не го знае…Тиквички повкусни од месо…Лесен и здрав оброк…Гостите секогаш се воодушевени…

Рецепт: Тиквички повкусни од месо – лесен и здрав оброк

Откријте го овој неверојатно едноставен, а сепак неверојатно вкусен рецепт за тиквички што ќе ги изненади сите ваши гости!

Ова јадење, инспирирано од турската кујна, комбинира свежи состојки и лесна подготовка, создавајќи здрав, економичен и неодолив оброк.

Совршено за секоја прилика, овој рецепт ќе го освои вашето срце и непце, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

– 3 парчиња тиквички (средна големина)
За бланширање:
– 2 литри вода (за врела вода)
– Сол по вкус (1,5 лажичка)
– 1 лажичка сув лук (во прав)
– 2-3 лажици јаболков оцет
– 2-3 листови ловор
– 5-6 зрна црн пипер

Смеса за похување:
– 4 јајца
– 50 грама пармезан (рендан)
– 1 лажичка сув магдонос
– 1 лажичка зачин за месо (или мешавина од зачини по ваш вкус)
– 1 шолја лебни трошки
– 50 грама брашно
– 1 лажичка пиперка (слатка, во прав)
– Масло за пржење (по потреба)
– Сос по избор (на пример, кинески сладок чили сос)
– НМД

ПОСТАПКА:

1. Подготовка на тиквичките: Излупете ги и исечете ги тиквичките на ленти, така што да бидат споени од страната на дршката.

Во голем сад, доведете 2 литри вода до вриење, додајте сол по вкус, сув лук, јаболков оцет, ловоров лист и зрна црн пипер.

2. Бланширање: Ставете ги тиквичките во врелата вода и варете ги на тивок оган 2-3 минути под капак.

Потоа, внимателно извадете ги и оставете ги да се изладат малку. Исушете ги со кујнска хартија за да го отстраните вишокот влага.

3. Подготовка на смесата за похување: Во длабок сад, изматете ги јајцата. Додајте рендан пармезан, сув магдонос и зачин за месо. Во посебни чинии, подгответе лебни трошки и брашно измешано со пиперка.

4. Похување: Секое парче тиквичка потопете го во сувата смеса, а потоа во смесата со јајца.

5. Пржење: Загрејте масло во тава на средно висок оган. Пржете ги похуваните тиквички додека добијат златно-кафеава боја од двете страни (околу 2-3 минути по страна). Вадете ги на кујнска хартија за да се впие вишокот масло.

6. Послужување: Послужете ги топли тиквичките со сос по ваш избор – препорачуваме кинески сладок чили сос за дополнителен вкус.

Совет: За уште поздрава варијанта, тиквичките можете да ги печете во рерна на 200°C околу 15-20 минути, наместо да ги пржите.

Уживајте во овој вкусен и лесен оброк приготвен со љубов! Добар апетит! Постапката можете да ја погледнете во видео прилогот ОВДЕ:

https://youtu.be/F8-AEHTmL1o?si=y07h4f_Yz4YDj5HG