Луѓето мислат дека им паднал крвниот притисок, но всушност срцето им застанало на момент: Кардиолог откри што да се направи кога прескокнува и забрзано чука…

Мозокот одреагирал, сте изгубиле протокот на кислород до мозокот и сте изгубиле свест. Тој прекин може да трае половина минута, или може да трае три до пет минути. Тогаш имаме многу сериозно оштетување на мозокот.

Прескокнување на срцето, болка во градите и гушење се знаци дека срцето не работи добро.

Кога забрзаното чукање и прескокнувањето на срцето се безопасни, а кога е време за кардиолошки преглед, дали за секоја тахикардија е потребен лек и дали може да предизвика мозочен удар, објаснуи во „Уранка“ на телевизијата К1 кардиологот д-р Горан Поповиќ. Според него, најчест проблем е срцевата слабост.

„Срцето обично работи нормално, но кога зборуваме за проблеми, најчесто мислиме за „прескокнувањата“. Затоа луѓето доаѓаат на прегледи. Срцето се бунтува од различни причини и можете да го почувствувате тоа.

Различни луѓе го чувствуваат различно, и зависи од типот на аритмија што ја имаме. Луѓето велат дека чувствуваат дека срцето им застанува, трепери, го опишуваат како пеперутка која им игра во градите, некој чувствува вртоглавица, несвестица, пад на притисокот.

Не ретко доаѓа до губење на свеста и потоа се утврдува дека притисокот не паднал, туку срцето во одреден момент престанало да работи“, вели д-р Поповиќ и објасни што се случува тогаш:

„Мозокот одреагирал, сте изгубиле протокот на кислород до мозокот и сте изгубиле свест. Тој прекин може да трае половина минута, или може да трае три до пет минути.

Тогаш имаме многу сериозно оштетување на мозокот, но најчесто после половина минута губите свест бидејќи мозокот не може да работи без кислород. Тоа е ситуација која може да биде драматична“, вели кардиологот.

„Најлошата работа е кога некој паничи или кога луѓето околу вас ги фаќа паника. Ако забележите дека нешто не е во ред и стоите, обидете се да седнете за да не паднете. Најважно е да се обидете да размислувате трезвено и да си помогнете.

Луѓето околу вас треба да се јават на Итна помош. Доколку се повтори таква состојба, не смее да се игнорира. Ако срцето престанало да работи подолго време, може да го оштети мозокот.

Нам ни е важно да им објасниме на луѓето дека доколку забележат дека губат свест, да не стојат“, советува д-р Поповиќ.

„Тахикардија е забрзано чукање на срцето, кога се чувствувате како да ќе ви скокне од градите. Ако се исплашите, само ја влошувате состојбата. Вашето срце чука уште побрзо под влијание на адреналинот.

Најдобро е да земете длабок здив два или три пати. Не го задржувајте здивот. Срцето почнува да работи побавно“, рече докторот и објасни дека тахикардија може да настане и од други причини.

„Луѓето кои брзо јадат, кои голтаат големи залаци и имаат проблем со варење на храната, можат да извршат притисок врз одредени автонервни центри кои ќе ја успорат работата на срцето.

Тогаш луѓето велат дека чувствуваат вртоглавица или кога ќе легнете да спиете по ручекот, може да дојде до аритмија ако имате кила на дијафрагмата. Тоа не е кардиолошки проблем, туку гастроентеролошки проблем“, објасни д-р Поповиќ.

„Таа брза работа може да биде и неправилна, аритмична. Тоа значи дека коморите и преткоморите на срцето не работат синхроно, а би требало да работат, поради што доаѓа до неправилна циркулација на крвта во срцето и низ крвните садови на телото.

Тогаш обично забележувате малаксаност, слабост, потење, отежнато дишење и чувство како некој да ви ја исцицал целата енергија од вас. Тоа е истата состојба која бара да се дијагностицира и потоа да се лекува. Не се лекува секоја тахикардија.

Имате такви што се предизвикани од стрес“, рече д-р Поповиќ и откри дали тахикардијата може да биде причина за други болести.

„Тахикардијата многу често се јавува во состојби кои се карактеризираат со забрзана работа на тироидната жлезда, потоа анемијата е придружена со тахикардија, а исто така и состојба со покачена температура.

Ако имате било каков вид на вирусна настинка, вашето срце ќе чука побрзо. Тоа се состојби кои резултираат со тахикардија, но за тоа не се зборува како за болест, туку како последица на некоја друга болест“, објасни кардиологот.

„Може да значи, иако не е директно предизвикано. Ако имате некој кој има постојани вртоглавици и несвестици предизвикани од пореметувања во работата на срцето, долги паузи помеѓу две отчукувања на срцето, бавна работа на срцето, неговиот мозок секако не добива доволно кислород.

Доколку таквата личност има изразени наслаги на холестерол на крвните садови на мозокот, тој мозок страда и со текот на времето може да доведе до исхемија, што остава соодветни последици“, објасни д-р Горан Поповиќ.