7 истегнувања за 7 минути за потполно ублажување на болките во грбот…

Една од последиците од претераното седење, но и прекумерната активност е болката во грбот. Околу 31 милион Американци имаат проблеми со болки во грбот.

Тоа е вообичаена непријатност и бара грижа и трудољубивост за да се елиминира.

Без разлика дали чувствувате вкочанетост, болка или грчеви, следните вежби за истегнување ќе ви помогнат да го одржите грбот во форма и мускулите силни.

1. Истегнување на задниот мускул на ногата

Држете ја секоја нога 30 секунди.

2. Истегнување од колено до гради

Ова помага да се зајакнат мускулите на задникот. Држете ја секоја нога 20 секунди и повторете двапати.

3. Истегнување на ‘рбетот

Држете 20 секунди и повторете го со другото колено. Правете го ова онолку пати колку што сакате, но не претерувајте.

4. Истегнување на мускулот пириформис

Држете 30 секунди и повторете со другата нога.

5. Истегнување на колковите

Држете 30 секунди и повторете со другата нога.

6. Истегнување на квадрицепсите

Држете 30 секунди на секоја страна и повторете ја вежбата двапати.

7. Целосно истегнување на грбот.

Држете 30 секунди и потоа пробајте го ова:

Држете 10 секунди на секоја страна. Полека, со секое наредно повторување, вашиот грб повторно ќе се чувствува одлично! А, еве кои вежби треба да ги правите пред спиење за да го подобрите вашиот изглед, прочитајте ОВДЕ.