Лесен и иновативен рецепт за кроасани со чоколаден фил
Добредојдовте на мојот кулинарски канал! Ви претставувам уникатен и едноставен метод за подготовка на домашни кроасани, кој малкумина го познаваат.
Овој рецепт ќе ви овозможи да уживате во крцкави кроасани со мека внатрешност и неодолив чоколаден фил, пишува НМД.
Следете ја постапката и изненадете ги вашите најблиски со ова вкусно ремек-дело! Еве што ви е потребно:
Потребни состојки:
За тестото:
– 400 мл вода
– 7 г сув квасец
– 60 г шеќер (3 лажици)
– 5,5–6 чаши брашно (550–600 г)
– 1 лажичка сол
– 70 г путер
За премачкување на тестото:
– 150 г путер (на собна температура)
За фил:
– чоколаден, лешников намаз/џем/крем или нешто друго по желба
– НМД
За премачкување пред печење:
– 1 жолчка од јајце
Постапка:
Во длабок сад, измешајте 400 мл вода, 7 г сува маја и 60 г шеќер. Мешајте додека состојките добро се соединат.
Постепено додавајте 5,5–6 чаши брашно (550–600 г) и 1 лажичка сол. На крај, додајте 70 г путер и месете додека добиете мазно и еластично тесто.
Без да го оставате тестото да отстои, развлечете го во правоаголна форма со должина од околу 80 см. Не треба да биде премногу тенко.
Намачкајте 150 г путер (на собна температура) во дебел слој врз целата површина на тестото.
Превиткајте го тестото во слоеви со широчина од околу 4 прста. Завиткајте го во пластична фолија за да биде херметички затворено и ставете го во замрзнувач на 40 минути.
Извадете го тестото од замрзнувачот, посипете малку брашно на работната површина и повторно развлечете го колку што можете. Потоа, повторно превиткајте го и вратете го во замрзнувач на 10 минути.
По последното ладење, развлечете го тестото по последен пат. Исечете ги краевите за да добиете правилен правоаголник, а потоа исечете триаголници со основа од 7 см.
Во основата на секој триаголник ставете парче чоколадо или фил по желба. Лесно развлечете ги триаголниците и свиткајте ги во форма на кроасан.
Наредете ги кроасаните на плех обложен со хартија за печење. Ставете ги во исклучена рерна на 40°C и оставете ги да нараснат 1 час. Кроасаните значително ќе го зголемат својот волумен.
Пред печење, премачкајте ги кроасаните со жолчка од јајце. Печете ги во загреана рерна на 180°C додека да добијат златно-кафеава боја.
Готовите кроасани се крцкави однадвор, меки внатре и со богат чоколаден фил. Послужете ги топли за максимално уживање. Видеото со постапката погледнете го ОВДЕ:
https://www.youtube.com/watch?v=V8tIc2rd2L4