Home ТЕСТО Кога имам урда ги правам овие БРЗИ ФРАНЦУСКИ ЛЕПЧИЊА за 15 минути...

Кога имам урда ги правам овие БРЗИ ФРАНЦУСКИ ЛЕПЧИЊА за 15 минути готови…Вкусен и топол појадок за сите…

Кога имам урда ги правам овие БРЗИ ФРАНЦУСКИ ЛЕПЧИЊА за 15 минути готови…Вкусен и топол појадок за сите…

Рецепт 1: Меки лепчиња со урда, меки и вкусни со златна коричка

Овие печива се омилен избор за оние што сакаат едноставни, но неодоливи десерти.

Со нивната крцкава златна коричка и мека внатрешност, тие се совршени за семејни собири или уживање во тивките попладневни моменти. Подгответе ги со насмевка и уживајте во магијата на домашните вкусови! Еве што ви е потребно:

Потребни состојки:
*Напомена: овие лепчиња имаат малку сладок вкус, па доколку сакате неутрален вкус, ставете по 1 лажица шеќер и 1 лажичка сол)

– 275 г свежо сирење/ урда
– 2 јајца
– 100 г шеќер
– 1 прстофат сол
– 2 лажици масло
– 250 г брашно
– 1,5 лажички прашок за печиво
– 1 жолчка од јајце (за премачкување)
– НМД

Постапка:

Во сад, измешајте го свежото сирење со јајцата, шеќерот и прстофат сол додека да добиете мазна смеса. Додајте го маслото и добро промешајте.

Постепено додавајте го брашното помешано со прашокот за печиво и замесете меко, малку лепливо тесто.

Покријте го тестото и оставете го да отстои 10-15 минути на собна температура. Загрејте ја рерната на 180°C.

Истресете го тестото на набрашнета површина, сплескајте го во правоаголник, исечете го на парчиња и со набрашнети дланки обликувајте топчиња.

Наредете ги на плех обложен со хартија за печење. Премачкајте ги топчињата со жолчка за да добијат убава златна боја.

Печете 20-25 минути или додека да заруменат. Оставете ги малку да се подизладат пред послужување.

Рецепт 2: Француски колачи со форма на ружички

Овие француски колачи со сирење се вистинска уметност на вкусови, донесена директно од срцето на Франција.

Нивната мека текстура и богат вкус на сирење ги прават совршен десерт за секоја прилика. Подгответе ги со љубов и уживајте во секој залак!

Потребни состојки:

– 250 г свежо сирење
– 100 г мек путер
– 2 жолчки од јајце
– 100 г шеќер
– 250 г брашно
– 1 лажичка прашок за печиво
– Шеќер во прав (за посипување)
– НМД

Постапка:

Во длабок сад, измешајте го свежото сирење со мекиот путер додека да добиете хомогена смеса. Додајте ги жолчките и шеќерот, па продолжете со мешање додека смесата стане кремаста.

Постепено додавајте го брашното помешано со прашокот за печиво и замесете меко тесто. Завиткајте го тестото во проѕирна фолија и оставете го во фрижидер да отстои 20 минути.

Загрејте ја рерната на 180°C. Тестото развлечете го во тенка кора со дебелина од 3-4 мм, па со модла или чаша вадете тркалца.

Наредете ги скалесто едно преку друго по 4 тркалца, па свиткајте ги во ролничка. Пресете ја половина за да добиете 2 ружички.

Наредете ги на плех обложен со хартија за печење. Печете 20 минути или додека колачите да добијат златна боја. Откако ќе се изладат, посипете ги со шеќер во прав.

Деталите од постапката погледнете ги во видео прилогот ОВДЕ: