Брзи немасни крофни од рерна: Растат огромни, без печење во длабоко масло

Вкусни и брзи крофни печени во рерна.

Потребни состојки:

70 г путер
125 мл млеко
125 мл вода
2 јајца
1 ванилин шеќер
500 г брашно
малку сол
1 квасец
55 г растопен путер за премачкување на крофните

Постапка:

Loading...

Квасецот помешајте го со брашното и ванилин шеќерот. Потоа додадете јајца, вода, млеко и растопен путер, па замесете фино, меко тесто. Тестото оставете го да се удвои.

Кога тестото убаво ќе нарасне, размесете го и развлечете го не многу тенка кора, па со чаша вадете кругови.

Плехот обложете со хартија за печење и премачкајте го со растопен путер. Секоја крофна одозгора премачкајте ја со путер.

Оставете ги во плехот да стасуваат додека да се удвојат, а потоа печете ги на 250 степени околу 20 минути.

Врелите печени крофни премачкајте ги со растопен путер (55 г). Готовите крофни валкајте ги во шеќер кристал и одозгора наросете ги со шеќер во прав.

Кога ќе бидат изладени, може да ги филувате по желба со шприц за торти (пробушете ги истиснете го филот).

coolinarika.com

Loading...