Home закуска Ако имате тиквички, направете го ова многу вкусно јадење…Цело семејство со полни...

Ако имате тиквички, направете го ова многу вкусно јадење…Цело семејство со полни стомаци!

Пита од тиквички со јајца и кашкавал

Оваа пита од тиквички е совршен избор за лесен, но неверојатно вкусен оброк што ќе го воодушеви целото семејство.

Комбинацијата од нежни тиквички, кремаста смеса од јајца и млеко и богат вкус на пармезан и кашкавал создава јадење што е едноставно за подготовка, а истовремено изгледа и вкусно како од врвен ресторан.

Идеална е за секоја пригода – од семејна вечера до свечен ручек, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки:

– 4 тиквички
– 100 мл млеко
– 3 јајца
– 2 супени лажици пармезан (ситно рендан, или тврд кашкавал по избор) + уште малку
– 150 г мек кашкавал (рендан)
– Сол (по вкус)
– Црн пипер (по вкус)
– Масло (за подмачкување)
– Свежи листови босилек (за декорација)
– Свежи листови магдонос (за декорација)
– НМД

Постапка:

1. Подгответе ги тиквичките: Излупете ги тиквичките и отстранете им ги краевите. Исечете ги на многу тенки долгнавести ленти. Посолете ги лентите и премачкајте ги со малку масло.

2. Направете ја смесата: Во длабок сад измешајте 100 мл млеко, 3 јајца и 2 полни супени лажици ситно рендан пармезан (или тврд кашкавал). Зачинете со сол и црн пипер по вкус и добро измешајте.

3. Подгответе го калапот: Намачкајте долгнавест, тесен и длабок калап за ролат со масло. Дното обложете го со хартија за печење, која исто така лесно намачкајте ја со масло. Посипете малку рендан пармезан врз хартијата.

4. Редење на питата: Наредете еден слој ленти од тиквички на дното на калапот, така што целосно да го покријат.

Прелијте малку од смесата со јајца врз тиквичките, а потоа посипете рендан мек кашкавал. Повторете ја постапката, редејќи слоеви од тиквички, смеса од јајца и мек кашкавал, додека ги потрошите сите состојки.

Завршете со слој тиквички, прелијте со преостанатата смеса од јајца и посипете со пармезан и мек кашкавал.

5. Печење: Печете ја питата во загреана рерна на 180 степени Целзиусови 30 до 35 минути, додека да добие златеста боја.

6. Служeње: Оставете ја питата да се олади пред да ја извадите од калапот. Внимателно извадете ја, исечете ја на коцки и декорирајте со свежи листови босилек и магдонос.

Оваа пита е вкусна и топла и ладна, а нејзината текстура и арома ќе ги воодушеви сите за трпезата. Добар апетит! Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ: