Home ТЕСТО Сомун лепињи без месење… Тестото го црпите со лажица, не треба ни...

Сомун лепињи без месење… Тестото го црпите со лажица, не треба ни да го доприте со рака

Брзи сомун лепињи без месење

Овие меки и ароматични сомун лепињи се подготвуваат без напорно месење и се печат само 15 минути.

Совршени се за сандвичи или како додаток на предјадења, а нивната пенеста текстура и особен вкус ги прават омилени кај целото семејство.

Подгответе ги лесно и брзо и уживајте во фантастичниот резултат, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки (за 12 средни лепињи)

• 450 г брашно
• 10 г сув квасец
• 400 мл топла вода
• 2 мали лажички сол
• 1 мала лажичка шеќер
• 30 мл масло
• 1 лажица оцет
• НМД

Постапка

1. Во длабок сад ставете 400 мл топла вода, сувиот квасец, солта, шеќерот, маслото и оцетот. Добро измешајте со дрвена лажица.

2. Постепено додавајте го брашното и мешајте додека да добиете мазно, меко и благо лепливо тесто, слично на тестото за тиганици.

3. Покријте го садот и оставете го тестото на топло да ферментира околу 40 минути, или додека да го удвои својот волумен.

4. Подгответе плех така што ќе го намастите и ќе го обложите со хартија за печење.

5. Со голема лажица за црпење, земете дел од тестото и ставете го во плехот. Со помош на друга лажица подбутнете го тестото и обликувајте го во кружна форма.

Пред секое црпење, натопете ја лажицата во вода за тестото полесно да се одделува и не се лепи.

6. Можете да направите помали или поголеми лепињи според желбата. Одозгора попрскајте ги со малку брашно, а потоа и со вода за поубав изглед.

7. Печете во претходно загреана рерна на 220°C околу 15 минути.

8. Од наведената количина се добиваат 12 средни лепињи, меки, воздушести и со прекрасен мирис. Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ: