Home ТЕСТО Рецепт за почетници…Меки кифли со млеко, меки и многу вкусни…

Рецепт за почетници…Меки кифли со млеко, меки и многу вкусни…

Млечни кифлички – едноставен рецепт за почетници

Овие млечни кифлички се совршен избор за секој што сака да ужива во меки и вкусни печива, подготвени со едноставни состојки.

Рецептот е прилагоден за почетници, но и искусните готвачи ќе уживаат во неговата едноставност и можноста за креативни додатоци.

Со млеко и путер, овие кифлички добиваат неодолив вкус и текстура, совршени за појадок или ужина, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки:

– 500 мл млеко
– 1 лажица шеќер
– 40 г свеж квасец или 10 г сув квасец
– 75 г путер (за тестото)
– 50 г путер (за додавање при месење)
– 1 лажица сол
– 800 г меко брашно (плус 100 г за доработка)
– 1 жолчка од јајце
– 1 лажица млеко (за премачкување)
– Сусам или други семиња (по желба, за посипување)
– НМД

Постапка:

1. Во сад за месење, истурете 500 мл топло млеко. Додајте 40 г свеж квасец (или 10 г сув квасец), 1 лажица шеќер и 2 лажици меко брашно. Измешајте и оставете ја смесата да отстои 10 минути за да се активира квасецот.

2. Во меѓувреме, растопете 75 г путер и оставете го да се излади.

3. Кога квасецот ќе се активира, додајте го растопениот путер и околу 500 г меко брашно. Измешајте ја смесата. Потоа додајте 1 лажица сол и постепено додавајте уште брашно, мешајќи додека тестото почне да се формира.

4. Префрлете го тестото на работна површина и продолжете да месите, додавајќи брашно по потреба (до 800 г вкупно), сè додека тестото престане да се лепи за рацете.

5. Откако ќе го замесите тестото, раширете го малку со раце и во средината ставете 50 г омекнат путер (или маргарин по желба).

Продолжете да месите додека путерот целосно се инкорпорира во тестото. Колку подолго месите, толку тестото ќе биде помеко и поубаво.

6. Поделете го готовото тесто на два дела. Посипете ја работната површина со малку брашно, ставете еден дел од тестото, посипете го и него со брашно, покријте го со крпа и оставете го да отстои 30 до 60 минути.

7. По одморањето, земете еден дел од тестото и развлечете го во круг. Исечете го на триаголници, по ваша желба за големина. По избор, кифличките може да се полнат со фил (на пример, салама или сирење) или да останат празни.

8. Свиткајте ги триаголниците во форма на кифлички и редете ги во плех обложен со хартија за печење. Оставете ги да отстојат уште 30 минути.

9. Загрејте ја рерната на 200 °C. Во мал сад, измешајте 1 жолчка со 1 лажица млеко и со оваа смеса премачкајте ги кифличките. По желба, посипете ги со сусам или други семиња.

10. Печете ги кифличките во загреана рерна 20 до 25 минути, додека да добијат златнокафена боја. По печењето, по желба може да ги премачкате со малку путер за дополнителен сјај.

11. Оставете ги кифличките да се изладат пред сервирање.

Уживајте во овие меки и вкусни млечни кифлички, совршени за секоја пригода! Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ: