Home ТЕСТО Најдобриот рецепт за мекици…Ако немам време, го замесувам одвечер и следниот ден...

Најдобриот рецепт за мекици…Ако немам време, го замесувам одвечер и следниот ден ги пржам – не впиваат ни капка масло!

Највкусни Мекици без Месење

Овој рецепт за мекици е вистинска кулинарска магија – едноставен, брз и неверојатно вкусен.

Без потреба од месење, со минимално впивање масло и совршена текстура, овие мекици се идеални за појадок или ужина.

Подгответе ги вечерта, а уживајте во свежо испржените мекици наутро, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки (за помала количина):

– 450 мл топло млеко
– 2 лажички шеќер
– 1 лажичка сол
– 1 кесичка сув квасец (или половина коцка свеж квасец)
– 520 г брашно
– 2 лажици маслиново масло
– 400 мл растително масло (за пржење)
– НМД

Постапка:

1. Во подлабок сад ставете 450 мл топло млеко. Додајте 2 лажички шеќер, 1 лажичка сол и 1 кесичка сув квасец. Промешајте со лажица и оставете да отстои 1 минута за да се раствори квасецот. Мешајте додека смесата стане мазна и без грутки.

2. Додадете 520 г брашно и мешајте со лажица околу 1,5 минута додека да се добие хомогена смеса. Не месете со раце – целта е да се добие мека и нелеплива текстура само со мешање со лажица.

3. Соберете ја смесата од страните на садот со помош на лажица или шпатула. Премачкајте ги рабовите на тестото со 2 лажици маслиново масло за да се олесни преклопувањето.

4. Покријте го садот и оставете го тестото да отстои 15 минути. Потоа, направете прво преклопување: нежно повлечете го тестото од рабовите кон средината. Повторете го овој процес уште двапати на секои 15 минути, вкупно три преклопувања. Ова ќе му даде на тестото еластичност и воздушност.

5. По третото преклопување, покријте го тестото и оставете го да ферментира 30 минути на собна температура. Алтернативно, можете да го ставите во фрижидер преку ноќ и да продолжите со подготовка наутро.

6. По ферментацијата, поделете го тестото на топчиња – поголеми за џамбо мекици или помали за стандардна големина. Секое топче нежно преклопете го кон средината за да добиете уредна форма. Покријте ги топчињата со кујнска крпа и оставете ги да отстојат 5-10 минути.

7. Загрејте околу 400 мл растително масло во длабока тава на средна температура. Проверете ја температурата со дрвена лажица – треба да се појават мали меурчиња околу неа.

8. На лесно набрашнета површина, со врвовите на прстите нежно притиснете ги топчињата за да добиете рамни мекици со дијаметар од околу 15 см за јумбо или помали за стандардни мекици. Не користете сyкало за да ја задржите воздушноста на тестото.

9. Внимателно ставете ги мекиците во загреаното масло. Пржете на средна температура, полевајќи ги со лажица со топло масло за да се надујат. Кога едната страна ќе добие златнокафеава боја, внимателно превртете ги и пржете ја другата страна.

10. Готовите мекици извадете ги на кујнска хартија за да се впие вишокот масло. По желба, можете да додадете фил од сирење или да ги послужите со маслинки, авокадо, домати или други прилози.

11. Сервирајте ги топли за максимално уживање. Овие мекици се меки, воздушни и не впиваат многу масло, што ги прави совршени за секоја прилика.

Добар апетит! Постапката која е препорачливо да ја погледнете, особено ако сте почетници, можете да ја погледнете во видео прилогот ОВДЕ: