Посни, шупливи крофни, меки, се топат во уста

Потребни состојки:

1 кг брашно

40 г квасец

300 мл млака вода

200 мл кисела вода

100 мл масло

2 лажици шеќер

2 кесички ванилин шеќер

1 лимон – рендана кора

1 портокал – рендана кора многу малку

1 лажичка сол

Масло за длабоко пржење на крофните

Постапка:

Во вангла ставете квасец, лажица шеќер и лажица брашно. Добро измешајте со малку вода и оставете квасецот да се активира.

Потоа во надојдениот квасец додадете масло, кисела вода, шеќер, рендана кора од лимон и портокал, ванилин шеќер. Замесете со брашно. Брашното додавајте го малку по малку и додадете сол. Завршете со месењето и оставете го тестото да одмори за да се удвои.

Тестото развлечете го на работна површина поросена со брашно, вадете кругови со чаша и оставете ги малку да надојдат, околу 10-тина минути.

Маслото загрејте го и горната страна од крофните спуштајте ја свртена кон долу. Поклопете и пржете околу една минута, тргнете го капакот и оставете од долната страна уште да порумени. Свртете и на другата страна за да зарумени.

Вадете ги крофните на салветка за да се оцедат, наросете шеќер во прав и послужете со џем.