Сигурно некогаш во животот сте слушнале или прочитале за Кегеловите вежби. За сите дами кои досега не се запознале со нивното ефикасно делување:

Изумителот на прочуените Кегелови вежби е гинекологот и акушер Арнолд Кегел.

Имено, овие вежби првобитно се осмислени да го запрат неконтролираното мокрење, но бидејќи жените започнале да доживуваат оргазам и имале многу подобар сексуален живот, започнале масовно да ги применуваат.

Кегеловите вежби имаат за цел да ги зајакнат мускулите на дното од карлицата и со тоа да предизвикаат подобра контрола врз мочниот меур.​

Само неколку минути од овие вежби дневно, може значително да ги подобрат симптомите од неконтролираното мокрење.​

Покрај тоа, се користат и за засилување на сексуалната моќ, како кај жените, така и кај мажите. Најдобро од се’ е што можете да ги правите во секој миг​и на секое место, па затоа, немате изговор дека немате доволно време за нив.

Кегеловите вежби природно се користат за запирање на неконтролирано мокрење.

Сепак, не се препорачува да го започнувате па да го запирате текот на урината за да го вежбате Кегел, бидејќи тоа може да предизвика одлив а потоа и инфекција на уринарниот тракт.

Некои експерти предлагаат само еднаш да го прекинете мокрењето, за да почувствувате која група мускули треба да ги вежбате. Сепак, најдобро е жените да побараат помош од гинеколог кој најдобро ќе им објасни што треба да прават.​

Имено, лекарот става два прсти во вагината на пациентката и и’ објаснува дека треба да контрахира, исто како да го прекинува мокрењето. Тој тогаш ќе почувствува дали ја стегате вистинската група мускули.​

Подоцна, може да ја повторите истата постапка сами, или уште подобро со партнерот се додека чувството во дното на карлицата да стане природен. Пред Кегеловите вежби испразнете ја бешиката. Вежбањето на пат исто така може да предизвика уринарна инфекција.​

Потоа стегнете ги карличните мускули околу 10 секунди, па опуштете ги (прво обидете се во лежечка положба, а потоа можете и седејќи и стоејќи).

Вежбата повторувајте ја 10 пати, петпати дневно. Бројот на повторувања постепено зголемувајте ги, никако нагло, бидејќи може да предизвикате привремено влошување на симптомите на инконтиненција.​

Бидете внимателни да не ги контрахирајте мускулите на нозете, стомакот или задникот во текот на вежбата, бидејќи тој процес ќе го направите помалку ефикасен.​