Во последниве години, се забележува растечки тренд на помлади мажи кои претпочитаат постари жени. Додека некои можеби се борат да го разберат овој тип на врска, особено родителите, психологијата може да фрли малку светлина врз тоа зошто станува сè почеста појава.

Една од можните причини е животното искуство што го поседуваат постарите жени. Младите мажи може да бидат привлечени од нивното знаење и перспектива стекнати од многугодишното искуство како и нивното поголемо чувство на сигурност и стабилност.

Друго објаснување би можело да биде повисокото ниво на зрелост што вообичаено го покажуваат постарите жени, што може да доведе до поисполнета и позначајна врска.

Општо земено, постарите жени исто така може да бараат поинакви работи, за разлика од помладите жени, како што се емоционална поврзаност и дружење, што ги прави покомпатибилни со помладите мажи.

Сепак, важно е да се запамети дека секој поединец е уникатен, а она што е привлечно за една личност можеби не е за друга. На крајот на краиштата, разбирањето на овие разлики во начинот на размислување и преференциите на врската е клучно за да се разбере зошто некои помлади мажи можат да бидат привлечени кон зрели партнери.

Што бараат мажите во врската?

Доверба и лојалност: мажите генерално ја ценат довербата и лојалноста во врската. Сакаат да се чувствуваат сигурни во сознанието дека нивниот партнер е посветен на врската и нема да ги изневери.

Почитување: И мажите сакаат да бидат почитувани од нивните партнерки. Ова вклучува да бидат ценети за нивниот придонес во врската и чувство дека нивните мислења и чувства се ценети.

Добра комуникација: Мажите ја ценат отворената и искрена комуникација со своите партнерки. Тие сакаат да бидат способни да разговараат за своите мисли и чувства и да работат на какви било прашања како тим.

Квалитетно време заедно: Мажите сакаат да поминуваат квалитетно време со своите партнерки. Ова може да значи излегување на состаноци, значајни разговори или едноставно уживање во меѓусебното друштво.

Физичка интимност: мажите генерално ја ценат физичката интимност во врската. Тие сакаат да се чувствуваат посакувани и ценети и емотивно и физички од партнерот.

Поддршка и охрабрување: Мажите исто така сакаат емоционална поддршка и охрабрување од нивните партнерки. Тие сакаат да чувствуваат дека нивниот партнер е тука за нив и во добри и во лоши моменти и е подготвен да им помогне да ги постигнат своите цели.

Зошто помладите мажи претпочитаат постари жени?

Доверба и искуство

Постарите жени често се посамоуверени и поискусни во животот и врските, што може да биде привлечно за помладите мажи кои сè уште ги истражуваат сопствените патишта.

Самоувереноста и емоционалната зрелост на постара жена можат да бидат смирувачки за помлад маж кој сè уште го развива сопственото чувство за себе. Дополнително, една постара жена има поголемо животно искуство и знаење, а кое може да му го пренесе, што би можело да биде драгоцено богатство во врската.

Стабилноста и сигурноста што може да ги обезбеди една постара жена може да биде добредојдена промена за помлад маж кој претходно се борел да најде ваков вид на стабилност во неговите односи.

Генерално, самодовербата и искуството на постарите жени може да биде голема привлечност за помладите мажи кои бараат партнер кој може да понуди водство, мудрост и емоционална поддршка.

Зрелост

Постарите жени може да поседуваат повисоко ниво на емоционална зрелост во споредба со помладите жени, што може да ги направи попривлечни за помлад маж кој сака подлабока, позначајна врска.

Нивните животни искуства ги научиле на значајни лекции за комуникација и самосвест, правејќи ги подобро подготвени да водат длабински разговори и да имаат подлабока емотивна врска.

Како резултат на тоа, една постара жена може да биде поотворена и поискрена за своите мисли, чувства и желби, што може да му обезбеди на помладиот човек ниво на увид и разбирање што помладите жени можеби не го поседуваат.

Подлабоката емоционална врска што може да се развие помеѓу постара жена и помлад маж може да направи поисполнет и позадоволителен однос.

Други важни услови поради кои младите мажи претпочитаат повозрасни жени, а кои ги набројуваат психолозите се: помалку драматизирање, поголема финансиска стабилност, поголемо искуство во сè, поголема самодоверба, лежерност, помалку љубомора, помал притисок.