Во секоја врска треба да има граници. Можеби еден од вас има поголема потреба за приватност од другиот, или можеби вашиот партнер бара повеќе простор за себе.

Без разлика дали се работи за физички граници, емоционални граници или какви било граници помеѓу вас, и вие и вашиот партнер имате право да се чувствувате удобно во секоја ситуација.

Кога станува збор за технологијата, и тука постојат граници кои треба да се земат предвид. Можеби една од најчестите точки на расправа е лозинката на телефонот. Дали е во ред да ја имате лозинката на телефонот на вашиот партнер?

Дали треба да им ја дадете вашата? Или треба доволно да му верувате на вашиот партнер и на тој начин да немате потреба од такво нешто?

Пред сè, важно е да се разбере дека не постои нешто што би можело да се стави во рамки како „нормално“ или „исправно“ кога станува збор за однесувањето на паровите“, вели Ерика Етин, основач и извршен директор на A Little Nudge, за Elite Daily.

Дали ја имате или не лозинката за телефонот на вашиот партнер зависи целосно од вас и вашиот партнер, но сепак е клучно да се разбере ОНА стои зад сето тоа.

„Ако сакате да ги знаете лозинките на вашиот партнер затоа што не му верувате, тогаш има некои поголеми прашања за кои би требало да се разговара заедно“, вели Етин. „Зошто имате проблеми со довербата?

Но, колку е важна приватноста во врската? „Освен ако немате заеднички акаунт на социјалните мрежи, верувам дека приватноста е важна во врската и дека не треба да споделувате лозинки“, вели Џули Спира, експерт за онлајн состаноци, за Elite Daily.

„Во зависност од сериозноста на вашата врска, добра идеја е да имате лозинка за телефонот. Значи, ако вие и вашиот партнер сте заедно некое време, тогаш Спира вели дека е сосема во ред да се има лозинката од нивниот телефон.

Ако вие и вашиот партнер одлучите да ги споделите лозинките еден на друг, тогаш притоа треба да се чувствувате прилично комотно. „Кога имате доверба во врската, ако знаете нечија лозинка нема да се чувствувате како да ве шпионира“, објаснува Спира.

Сепак, може да стане комплицирано ако работите почнат да се менуваат и чувствувате дека се поставуваат ѕидови.

„Ако одеднаш видите дека вашиот партнер го има телефонот заклучен со повеќе лозинки и дека го крие телефонот или го исклучува во ваше присуство, има причина да се сомневате дека има нешто повеќе од криење на доверливи работни пораки“, вели таа.

Ако проблемите со довербата се главната причина зошто ја имате или сакате да ја имате лозинката за телефонот на вашиот партнер, тогаш важно е да се соочите со тие проблеми, вели Етин.

„Дали тоа се должи на претходно нарушување на довербата во мината врска или има нешто во вашата сегашна врска што ве прави да се чувствувате несигурни? таа рече.

„За првиот, важно е да не се проектираат минатите искуства врз новиот партнер, туку да се работи преку нив (со помош на добар терапевт).

Обидете се да ги надминете сите проблеми со довербата што ги имате и може да се најдете дека не ја сакате или не ви треба лозинката за телефонот на вашиот партнер.

Од друга страна, ако веќе ја имате лозинката на телефонот на вашиот партнер, а тој ја има вашата, тоа е исто така сосема нормално. „Ако вие и вашиот партнер го делите истиот кревет, би сакале да знаете дека во случај на итност можете да пристапите до нивните контакти“, нагласува Спира.

„Ако нема што да се крие, тогаш нема причина да се грижите. Ако се сомневате дека нешто не е во ред и чувствувате потреба да ги проверувате пораките на вашиот партнер, тогаш потребата да се знае неговата лозинка доаѓа од недостаток на доверба или сомневање за изневерување.

Не постои правилен начин да се биде во врска или да се справи со приватноста во врската. Сè додека и вие и вашиот партнер сте задоволни со границите што сте ги поставиле, тогаш ви оди одлично.

Меѓутоа, ако постојат основни проблеми со довербата, како што велат експертите, тогаш обидете се да ги поразговарате и да ги надминете. Вие и вашиот партнер заслужувате да бидете среќни и да си верувате еден на друг, без разлика дали го знаете или не нивниот четирицифрен код.