Што бараат мажите од една жена со која сакаат да се оженат? Ова е прашање кое често е тема на многу разговори, анализи и претпоставки.

Како што истакнаа психолозите, кога мажот е вистински заљубен, ништо нема да го спречи жената да ја направи своја. Тој се стреми да стави прстен на раката на својата сакана за да му покаже на светот дека таа е веќе „зафатена“ и дека му припаѓа само нему.

Сепак, понекогаш постои верување дека мажите треба да изберат помеѓу две работи: страcт или голем интегритет.

Можеби звучи тажно, но многу мажи свесно или несвесно го делат бракот на овие два дела, што може да создаде дилеми при донесувањето на одлуката за брак.

Првиот случај е кога мажот сака да ужива во cтраста и интимноста со својата партнерка, но не ја гледа како личност со која би создал семејство.

Во ова сценарио, тој може да се чувствува среќен и исполнет со оваа жена на емоционално и физичко ниво, но можеби нема да го види потенцијалот за долгорочен брак и заедничка иднина.

Друг случај е кога мажот бара личност која ќе му обезбеди стабилност, ќе биде одлична домаќинка и лојален партнер, но можеби нема да чувствува силна cтраст кон неа.

Иднината со неа ја гледа како хармоничен и функционален брак, но можеби чувствата на страст не се толку изразени. Секако, има и ситуации кога мажите ги гледаат и двете нешта во една жена.

Чувствуваат силна емотивна врска и cтраст кон неа, како и верување дека со неа можат да изградат стабилен и среќен дом.

Одлучувачки фактор во сето ова е што му е поважно на мажот во тој момент. Не постои универзален одговор на прашањето што е поважно – дали е добрата домаќинка или добрата љyбовница.

Сè зависи од индивидуалните желби, приоритети и емоции на дотичниот маж. Современиот маж, исто како и жената, се стреми да најде партнерка со кој ќе се чувствува природно, опуштено и со која ќе може да биде свој без никакво преправање.

За нив е важно да стапат во брак со личност со која споделуваат заеднички вредности, цели и интереси и која ги исполнува емотивно и физички.

На крајот на краиштата, важно е да бидете автентични и да не се обидувате да бидете некој што сте не само за да привлечете некој маж.

Вистинскиот партнер ќе ве сака и прифаќа такви какви што сте, без разлика дали сте подобра домаќинка или љyбовница. Ако вашите чувства и вредности се совпаѓаат, се стремите кон среќа и искрено заедништво, бракот ќе биде силен и траен.