Д-р Дејан Христов објасни за срцевите заболувања и како човековото тело реагира на летните врелини. Докторот советува и начини како да се заштитиме и да одбегнеме сериозни болести.
„Човечкото тело реагира поинаку во текот на жешките летни денови од вообичаено. Површните к рвни садови се шират и тогаш протокот на к рв низ нив може да се зголеми до 20 пати со цел да се зголеми ослободувањето на топлина.
Исто така, к рвта се прераспределува, а за да се одржи стабилен притисок, срцето мора да работи понапорно и побрзо, и протокот на к рв во другите органи (бубрези, мозок, дигестивен тракт) да се намали.
Друг механизам што се активира со терморегулација е потењето, што создава дополнителен проблем за срцето, бидејќи минералите се губат, а к рвта станува погуста. Ако веќе постои предиспонирачка состојба на срцето (ангина пекторис, срцева слабост), здравствената состојба може да се влоши.
Како дехидрацијата и потењето го з агрозуваат кардиоваскуларниот систем

– Без разлика дали риболовите на Антарктикот низ дупка во мразот или правите селфи некаде на екваторот, една работа во вашето тело ќе биде иста, а тоа е напор да се задржи внатрешната телесна температура на околу 37 степени Целзиусови, се разбира, со мали варијации – сликовито ја објасни оваа актуелна тема за еКлиника, д-р Дејан Христов, интернист кардиолог, пишува НМД.мк
Во услови на високи температури, нашето тело природно наоѓа начини да се ослободи од вишокот на топлина со потење, но, премногу потење, објаснува д-р Христов, создава два проблеми за организмот:
– Се појавува дехидратација, што го комплицира нормалното функционирање на кардиоваскуларниот систем, к рвта станува погуста, постои таканаречена хемоконцентрација, што го зголемува ризикот од згрутчување на к рвта и несакани настани, вклучително и мозочен у дар.
Меѓу другото, еден од главните фактори на ризик за развој на аритмии (неправилно чукање на срцето, особено атријална фибрилација) во топлите денови е дехидрацијата. Друга работа што се случува кога прекумерно се потиме е губење на скапоцени минерали, натриум, калиум, магнезиум и други, кои се многу важни за нормалното функционирање на срцето и к рвните садови.
Внимателност со терапијата за хипертензија и диуретици

Хипертензивите и пациентите кои земаат диуретици припаѓаат на две групи луѓе кои се особено чувствителни на екстремни температури, забележува кардиологот д-р Христов и објаснува дека поради нивната редовна терапија, која често вклучува диуретици, тие мора да бидат особено внимателни:
– Сите лекови за притисок, не само диуретиците, можат да предизвикаат телото да реагира прекумерно на топлината. Кај срцеви пациенти, како резултат на напредната атеросклероза, способноста на к рвните садови да се прилагодат е значително намалена.
Исто така, поради вазодилатација и дехидрираност, може да има намалување на тензијата, појава на вртоглавица и падови, што е особено опас-но кај постарите луѓе. Многу па-циенти го знаат или чувствуваат ова, па затоа се јавуваат кај докторот со цел да се коригира терапијата во договор со него.
Употребата на креми за сончање е исто така задолжителна

Нешто за што исто така е недоволно зборувано, е влијанието на самото сонце, а не само високите температури врз терморегулацијата.

– Изго-рениците од кожата ги сузбиваат механизмите со кои нашето тело ослободува вишок топлина. Затоа е многу важно во летниот период сите, а особено пациентите со срце, луѓето со дијабетес, дебелите и постарите лица, да користат креми за сончање секој ден, не само кога одат на плажа – предупредува д-р Дејан Христов

Внимавајте на исхраната и избегнувајте а лкохол, дури и пиво

Според докторот, јасни се и причините зошто лекарите, особено во лето, препорачуваат „полесни“ оброци. Јадењето голема количина на храна, особено масната храна, ќе предизвика ослободување на голема количина на енергија, која обично се претвора во топлина, што, вели д-р Христов, секако не е потребно за нас.

– На тоа придонесува и намалениот проток на к рв во желудникот и цревата, како резултат на прераспределбата во проширените к рвни садови на кожата. Сезонската храна, овошје и салати преку кои внесуваме поголеми количини на течности и минерали треба да бидат задолжителен избор на храна во текот на летото.

Една од најголемите заблуди е дека пиењето пиво го „рехидрира“ организмот во текот на летото. А лкохолот е диуретик, што значи дека ќе го натера лицето почесто да уринира и на крајот на денот да доведе до негативен биланс на вода во организмот. Значи, и покрај пиењето неколку шишиња пиво, парадоксно – на крајот на денот ќе бидете дехидрирани – објаснува д-р Дејан Христов, пишува НМД.мк.

Докажано влијание на климатските промени врз бројот на срцеви у дари

Познато е дека акутните периоди на екстремни температури доведуваат до зголемен број хоспитализации, како и с мрт-ност од кардиоваскуларни болести. Сепак, според д-р Христов, епидемиолошките податоци и докази за сезонски ефекти на температурите се контроверзни.

Стапката на с мрт-ност, која е поголема на почетокот на летото, се нормализира подоцна, најверојатно затоа што телото се прилагодува на топлото време. Ова е поддржано од студија од 2018 година на повеќе од 30 000 пациенти од 45 болници во Мичиген, што покажа дека имало најмногу срцеви у дари во случаи кога разликата помеѓу највисоката и најниската дневна температура била голема.

Друга студија во Германија покажува загрижувачки резултати во однос на климатските промени и влијанијата врз здравјето. Имено, прегледот на регистарот на с мрт-ни случаи од срцев у дар во периодот од 1987 до 2014 година, покажува дека зголемувањето на бројот на срцеви у дари е во корелација со зголемувањето на дневните температури со текот на годините.

Опасност од несоодветна температура обезбедена од климатизерите

Климатизерите, меѓу другото, се и еден од факторите што влијаат на појавата на глобалното затоплување. Ниту здравите луѓе, ниту срцевите пациенти, не можат да „прежи-веат“ без нив во текот на летото, но има и стапици.

– Некако се утврди меѓу луѓето дека кога е жешко, ја „пуштаме“ климата на најсилно. Прво, ќе ја расипете климата затоа што таа никогаш не може да ја достигне поставената температура, но поважно од тоа е објаснувањето зошто никогаш не треба да ја поставувате климата, да речеме, на 18 степени, особено кога е надвор 40.

Екстремните температурни разлики може да бидат фа-тални за кардиоваскуларниот систем. Сосема е доволно да се излади просторијата, да речеме, за 25 степени, или идеално за 7-8 степени пониска во однос на надворешната температура – советува д-р Дејан Христов, интернист кардиолог.