Печени тиквички полнети со мелено месо и прелив
Ова јадење претставува совршена комбинација од свежи тиквички, богат месен сос и кремаст прелив, што го прави идеален избор за семеен ручек или свечена вечера.
Полнетите тиквички се лесни за подготовка, а резултатот е вкусно и заситно јадење кое ќе ги воодушеви сите љубители на домашната кујна, пишува НМД. Еве што ви е потребно:
Потребни состојки
За месниот сос:
– 300 г мелено јунешко месо
– 1 главица кромид (црвен или обичен)
– 2–3 моркови
– 3–4 лажици ориз
– Неколку листови целер
– 1–2 домати (или конзервирани пелати)
– 1 лажица доматно пире
– По вкус: сол, црн пипер, оригано, италијанска мешавина зачини, вегета, црвена пиперка
– Неколку листови свеж босилек
– Неколку листови свеж магдонос
За тиквичките:
– 2–4 тиквички
– Малку масло
– Неколку лажици рендан пармезан (или друг кашкавал)
– НМД
За преливот:
– 3 јајца
– 100–150 мл кисела павлака
– 100–150 мл млеко
– 1 лажица брашно
– Останати делови од тиквичките (рендани)
– Малку сол и црн пипер
Постапка:
1. Исечкајте го кромидот на тенки ленти и пропржете го на малку масло додека не добие златеста боја. Додајте го меленото месо и пржете го, постојано мешајќи, додека се раздроби.
Продолжете со пржење додека да испари целата течност што месото ја пушта и додека да потемни, добивајќи арома слична на ќебапчиња или плескавици.
2. Додајте ги морковите исечкани на тенки кругови, кратко пропржете ги, па додајте го оризот и пржете уште малку.
3. Додајте ги ситно исечканите листови од целер, кои се малку потврди, па затоа се додаваат во оваа фаза.
4. Излупете ги доматите, исечкајте ги на коцки и додајте ги во тавата. Промешајте и продолжете со пржење.
Прелијте со малку врела вода (претходно подгответе ја во електричен бокал) и покријте ја тавата.
Оставете го сосот да се крчка на тивок оган, повремено мешајќи и додавајќи вода по потреба. Гответе 20–30 минути или помалку, додека сосот се згусне.
5. Ситно исечкајте ги свежиот босилек и магдонос, па додајте ги во готовиот сос и добро измешајте.
6. Измијте ги тиквичките. Ако се млади, не е потребно да се лупат. Исечете ги на парчиња со должина од 3–4 см.
7. Со мала лажичка издлабете го внатрешниот дел од секое парче тиквичка и наредете ги во намастена тава за печење, едно до друго.
Додајте 2–3 парчиња повеќе, бидејќи тиквичките омекнуваат при готвењето и може да се додадат уште неколку.
8. Останатите делови од тиквичките изрендајте ги на крупно ренде. Посолете ги и оставете ги да пуштат вода.
9. И издлабениот дел од тиквичките може да се исечка и да се додаде во месниот сос (ова е по избор).
10. Издлабените парчиња тиквички варете ги во солена вода 3–4 минути, па наредете ги во намастена тава за печење.
11. Наполнете го секое парче тиквичка со месниот сос.
12. Преку сосот посипете малку рендан пармезан или друг кашкавал.
13. Печете во загреана рерна на 200 °C околу 15–20 минути.
14. Во сад измешајте ги јајцата, киселата павлака, млекото и брашното. Посолете и зачинете со црн пипер по вкус.
15. Добро исцедете ги ренданите тиквички и додајте ги во смесата со јајца. Промешајте.
16. Со лажица прелијте го секое парче тиквичка со преливот, внимавајќи да земате од дното на садот, бидејќи ренданите тиквички потонуваат. Останатиот прелив распоредете го меѓу парчињата тиквички.
17. Печете уште околу 15 минути, додека јадењето добие убава златеста боја.
18. Послужете го јадењето со свежа салата, јогурт или кисела павлака, според вашиот вкус.
Ова вкусно и заситно јадење е идеално за секоја прилика, а неговата подготовка ќе ги освои сите љубители на домашните специјалитети.