Павлова торта со неверојатен крем од лимон, освежувачки десерт на кој е тешко да му се одолее

Потребни состојки:

6 јајца (белки)

375 г шеќер во прав

Loading...

2 ½ лажици брашно

2 лимони

300 мл слатка павлака

50 г ливчиња од бадеми

Постапка:

Кора од белки: Загрејте ја рерната на 160 степени. Со миксер изматете ги белките со шеќер. Додадете брашно во белките и кора од еден и сок од два лимони. Излејте во калап обложен со хартија за печење и со шпатула обликувајте како што е покажано во видеото. Ставете во загреана рерна и оставете полека да се сушат. Во зависност од рерната, кората ќе биде готова за околу 20-минути, односно кога ќе се исушат а ќе ја задржат белата боја и ќе бидат крцкави.

Изматете ја слатката павлака и оставете ја на страна.

Фил од лимон:

250 г шеќер

3 лимони – рендана кора

2 јајца

3 жолчки

150 мл сок од лимон

80 г путер/маргарин

Постапка: половина час пред да го правите филот изрендајте лимонова кора и помешајте со шеќер. Исцедете сок од лимон. Путерот исечете го на коцки.

Јајцата и жолчките изматете ги, додадете шеќер помешан со лимонова кора, промешајте, па додадете лимонов сок и сето промешајте го добро да се соедини.

Излејте во сад и на тивок оган гответе додека да згусне, постојано мешајќи со дрвена лажица, особено покрај ивиците на садот.

Кога филот ќе згусне додадете ги коцките путер и мешајте сосем да се растопи. Филот оставете го на собна температура да излади.

Погледнете го видеото:

Loading...