ОД ОВА ЦВЕЌИЊАТА И ДОМАТИТЕ ЗБУВНУВААТ: Цветаат без прекин и даваат голем род

Сите сакаме да имаме цвеќиња со раскошни цветови и сјајни, полни зелени листови кои како да излегле директно од некоја прашума. Би сакале исто така, нашата градина со домати, пиперки и краставици да биде преполна со сладок и вкусен, здрав род.
Меѓутоа, честопати нашите растенија се paзболуваат, немаат доволно cила да бујат со полна мoќ, а често ги нaпаѓаат разни штeтници кои дополнително им ја oдземаат cилата. Тогаш посегнуваме по некои вештачки ѓубрива и разни средства, xepбициди и инceктициди за да ги излечиме.
Меѓутоа, и покрај скапите ѓубрива и додатоци во вид на минерали, растенијата и натаму изгледаат бoлно, ретко цветаат, а листовите делуваат овенато и прошарано со дамки. Честата употреба на вештачки ѓубрива може нeгативно да влијае врз растот и развојот на растенијата, па затоа е потребна промена во начинот на нега и исхраната.
Доколку растенијата растат во несоодветни услови, тоа се отсликува преку промени во листовите, бавен раст, сушење на цвеќето, закржлавени корења. Ова се првите знаци со кои растението ни ги испраќа сигнали дека му е потребна наша помош.
За да се избегне ова, растенијата треба да се прихрануваат во одредени периоди. Најдобро е таа прихрана да биде од природно потекло. За читателите на НМД агромите откриваат еден исклучително ефикасен раствор кој одлично им помага на растенијата да го одржуваат своето здравје и да се вратат во полна сила.
Станува збор за раствор од две состојки, квасец и сода бикарбона. За да бидат билките бујни, со убави листови, со многу цветови, но и плодови, многу е важно да се прихрануваат, бидејќи со текот на врамето тие ги исцрпуваат сите хранливи материи од почвата.
РЕЦЕПТ: Во една тегла ставете 500 мл млака/ладна вода. Додајте една полна супена лажица сода бикарбона и една полна супена лажица сув квасец. Добро промешајте со лажица додека убаво да се растворат состојките.
Квасецот содржи витамин Б, минерали и други состојки кои се одлични за здравјето на билките. Со додавање на квасец во земјата значително се зголемува количината на азот и фосфор, , па билките подобро цветаат и даваат подобар принос.
Сода бикарбоната спречува појава на болести на корењата и разни габични заболувања на целото растение. Доколку растението е веќе болно, најпрво третирајте го само со раствор од сода бикарбона или раствор од лук во прав (лукова вода), па преминете на оваа мешавина.
Оваа течност растворете ја во 10 литри ладна вода и со неа полевајте ги вашите цвеќиња и градинарски култури. Ова ќе им го подобри растот на билките, ќе го зајакне нивниот имунитет и отпорноста ба б олести, суша, студ и други штетни влијанија.
Вака приготвениот раствор се употребува веднаш, што значи дека не можете да го складирате и да го употребите за подоцна. Штом го приготвите, веднаш искористете го. Полевајте ги билките 2-3 пати месечно.

Претходна статијаМАЧКИНИ ОЧИ – унапредена верзија: Во ролатот го ставам овој крем со прекрасен вкус
Следна статијаСИТЕ ЦВЕЌИЊА МИ СЕ ОТВОРИЈА, А НАЈМНОГУ ОРХИДЕИТЕ: Овој раствор нуди голем принос