НАЈМЕКАТА ПЧЕНКАРНА ПИТА ВО СВЕТОТ…Проверен, заборавен старински рецепт кој не можете никаде да го најдете…
По стар рецепт, еден од најубавите рецепти за пита што сите ја сакавме како деца и ја јадевме во домот на нашите баби и мајки.
Пројара, како што ја нарекуваат во мојот крај. Толку воздушесто и сочно и идеално за појадок или вечера, а неизбежен додаток кога имавме кисела зелка за на ручек. Направете и воодушевете го вашето семејство со овој прекрасен рецепт.
Топла препорака од вашата Аурора…Еве што ви е потребно:
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
4 јајца (одвојте ги белките од жолчките)
200 мл млеко
200 мл масло
400 г пченкарно брашно
1 кесичка (14 г) прашок за печиво
1 лажичка сол
200 мл газирана вода
250 г кисела павлака (може да користите и јогурт или кисело млеко)
8 лажици бело пченично брашно
250 г несолена урда или ситно сирење
Печете на 200°C (390°F) првите 10 минути додека не поруменат, потоа намалете на 180°C (360°F) и печете уште 20-25 минути.
Деталната постапка можете да ја погледнете во видеото ОВДЕ: