Home пита НАЈМЕКАТА ПЧЕНКАРНА ПИТА ВО СВЕТОТ…Проверен, заборавен старински рецепт кој не можете никаде...

НАЈМЕКАТА ПЧЕНКАРНА ПИТА ВО СВЕТОТ…Проверен, заборавен старински рецепт кој не можете никаде да го најдете…

НАЈМЕКАТА ПЧЕНКАРНА ПИТА ВО СВЕТОТ…Проверен, заборавен старински рецепт кој не можете никаде да го најдете…

По стар рецепт, еден од најубавите рецепти за пита што сите ја сакавме како деца и ја јадевме во домот на нашите баби и мајки.

Пројара, како што ја нарекуваат во мојот крај. Толку воздушесто и сочно и идеално за појадок или вечера, а неизбежен додаток кога имавме кисела зелка за на ручек. Направете и воодушевете го вашето семејство со овој прекрасен рецепт.

Топла препорака од вашата Аурора…Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

4 јајца (одвојте ги белките од жолчките)
200 мл млеко
200 мл масло
400 г пченкарно брашно
1 кесичка (14 г) прашок за печиво
1 лажичка сол
200 мл газирана вода
250 г кисела павлака (може да користите и јогурт или кисело млеко)
8 лажици бело пченично брашно
250 г несолена урда или ситно сирење

Печете на 200°C (390°F) првите 10 минути додека не поруменат, потоа намалете на 180°C (360°F) и печете уште 20-25 минути.

Деталната постапка можете да ја погледнете во видеото ОВДЕ: