Ќофтиња во кремаст бел сос
Овој рецепт за ќофтиња во кремаст бел сос е совршен избор за брз, но импресивен оброк што ќе ги воодушеви сите околу трпезата.
Комбинацијата од сочни ќофтиња и богат, кадифен сос создава хармонија на вкусови што се подготвува лесно, а остава траен впечаток, пишува НМД. Еве што ви е потребно:
Потребни состојки
– 500 г мелено месо (говедско или мешавина)
– 1 главица кромид (ситно сечкана или рендана)
– 1 јајце
– 2 лажици лебни трошки (презла)
– 1 чешне лук (изгмечено)
– По вкус сол
– По вкус црн бибер
– Малку магдонос (ситно сечкан, по желба)
– За пржење масло
– 30 г путер
– 1 лажица брашно
– 400 мл млеко (или 200 мл млеко и 200 мл павлака за готвење)
– По вкус бел бибер
– Прстофат морско оревче (по желба)
– НМД
Постапка:
1. Во сад измешајте го меленото месо, кромидот, јајцето, презлата, лукот, солта, црниот бибер и магдоносот. Добро соединете ја смесата и оставете ја да отстои 10 до 15 минути.
2. Од смесата формирајте мали топчиња (ќофтиња). Пржете ги во загреано масло од сите страни додека добијат златнокафена боја.
Алтернативно, кратко пропржете ги и оставете ги да се динстаат во сосот за поздрава варијанта.
3. Во тенџере на тивок оган растопете го путерот. Додајте го брашното и мешајте брзо за да се добие светла запршка без грутки.
4. Постепено додавајте го млекото (или комбинацијата од млеко и павлака), мешајќи непрекинато за да се избегнат грутки. Гответе на тивок оган додека сосот се згусне.
5. Зачинете го сосот со сол, бел бибер и морско оревче, доколку го користите.
6. Во готовиот сос додајте ги ќофтињата. Покријте го тенџерето и динстајте на тивок оган уште 10 до 15 минути за да се соединат вкусовите.
7. Послужете ги ќофтињата топли, прелиени со кремастиот сос, по можност со гарнир од пире од компири или варен ориз.
Овој оброк е идеален за семејни ручеци или вечери кога сакате да подготвите нешто едноставно, а сепак вкусно и елегантно.