Рецепт за сочни ќофтиња со гарнир од компири и свежа салата
Овој рецепт за ќофтиња е совршен спој на едноставност и богат вкус, идеален за семејна вечера или дружба со пријателите.
Комбинацијата од три вида мелено месо, зачинета со ароматични билки и зачини, заедно со кремастиот гарнир од компири и свежата салата, ќе ги воодушеви сите околу трпезата.
Подгответе го овој вкусен оброк и уживајте во секој залак, пишува НМД. Еве што ви е потребно:
Потребни состојки
За ќофтиња:
– 400 г мелено пилешко месо
– 400 г мелено говедско месо
– 400 г мелено свинско месо
– 2 јајца
– 1 главица кромид
– 2 чешниња лук
– 1/3 главица зелка
– 1 морков
– 1 лажица свеж копар
– 1 лажица свеж коријандер
– 1 лажичка димена пипер
– 1 лажичка ким
– 1 лажичка кари
– 1 лажичка италијански зачини
– 1 лажица сол
– 1/2 лажичка мелен црн пипер
– 2 лажици растително масло
– 20 г путер
За пире од компири:
– 1 кг компири
– 30 г путер
– 150 мл топло млеко
– 1/2 лажичка сол
За салата:
– 1 домат
– 1 краставица
– 1 страк праз
– 1 лажица свеж коријандер
– 1 лажица свеж босилек
– 3 лажици маслиново масло
– 30 мл сок од лимон
– 1 чешне лук
– 1/4 лажичка сол
– 1/4 лажичка мелен црн пипер
За сос кој се додава во пирето:
– 1 главица кромид
– 1 лажица растително масло
– 10 г путер
– 100-150 г рендан кашкавал
– 1/4 лажичка сол
– 1/4 лажичка мелен црн пипер
– НМД
Постапка:
1. Во голем сад измешајте ги меленото пилешко, говедско и свинско месо и додајте ги јајцата.
Издинстајте ситно сечкан кромид, лукчиња, рендан морков и ситно сечкана 1/3 главица зелка и оставете да се олади, па додајте ја смесата во месото.
2. Зачинете со една лажица сол, димена пипер, ким, кари и италијански зачини. Додајте ги ситно сечканите копар и коријандер, па добро измешајте ја смесата со раце додека да стане хомогена.
3. Формирајте ќофтиња со средна големина и оставете ги настрана.
4. Во тава на среден оган загрејте две лажици растително масло и 20 г путер.
Пржете ги ќофтињата од двете страни додека да добијат златнокафеава боја, околу 4-5 минути по страна. Префрлете ги готовите ќофтиња на чинија покриена со хартија за да се впие вишокот масло.
5. Во меѓувреме, излупете ги компирите, исечкајте ги на коцки и ставете ги да се варат во посолена вода додека да омекнат, околу 15-20 минути.
Откако ќе се сварат, исцедете ја водата, додајте ги 30 г путер, топлото млеко и малку сол. Изгмечете ги компирите во пире.
6. За салатата, исечкајте го доматот, краставицата и празот на тенки кругови. Додајте ги ситно сечканите коријандер и босилек.
Во мал сад, измешајте три лажици маслиново масло, 30 мл сок од лимон, едно чешне лук (изгмечено) и прстофат сол и црн пипер. Прелијте ја салатата со овој дресинг и нежно измешајте.
7. За сосот, во мала тава загрејте две лажици растително масло и 10 г путер. Додајте го ситно сечканиот кромид и пржете додека да омекне.
Сипете го пирето и додајте го ренданиот кашкавал и мешајте додека да се растопи. Зачинете со малку сол и црн пипер.
8. Послужете ги ќофтињата топли, заедно со пирето од компири и свежата салата настрана.
Уживајте во овој вкусен оброк кој ќе ги освои срцата на сите за трпезата! Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ:
https://youtu.be/OsBDDxnRzUk?si=131-stMU0rlcCAkx