Чичок (Arctium lappa) е лековит плевел што го штити вашето здравје со потекло од Европа и Сибир, иако денес е широко распространет низ целиот свет. Во средниот век, ова растение редовно се користело во готвењето како зеленчук со исклучителна хранлива вредност.




Денес, се уште се користи како кулинарска храна само во Јапонија. Во остатокот од светот, чичокот многу ретко се користи како храна, но е исклучително ценет во областа на фитотерапијата и во козметичката индустрија.




Сите делови на чичокот се лековити бидејќи содржат бројни хранливи материи кои се корисни за човечкото тело: фолна киселина, рибофлавин, пиридоксин, ниацин, калиум, железо, магнезиум, цинк, калциум, селен, фосфор, инулин.




Витамините значајно присутни во чичокот се Ц и Е, кои како моќни природни антиоксиданти помагаат во превенција и третман на многу болести. Од минералите, посебен акцент е ставен на калиумот, кој го зачувува здравјето на кардиоваскуларниот систем, нервите и мускулите, го елиминира заморот и помага во одржување на оптимална енергија и концентрација.




Чичокот е добар извор на инулин, кој се издвојува со своите лаксативни својства и позитивен ефект врз цревната микрофлора. Инулинот, исто така, помага да се намали нивото на шеќер и холестерол во кpвтa и да се намали вишокот тежина.




Бројни студии покажале дека овој полисахарид има ефект и врз зголемување на концентрацијата на калциум и магнезиум во телото, што е од големо значење за здравјето на кос-ките и забите. Подземниот дел од чичокот е богат со витамини и минерали, особено фолна киселина, ниацин, рибофлавин и витамини Ц и Е.




Исто така е богат со други минерали, како што се магнезиум, железо, цинк, калциум и селен. Особено внимание привлекуваат горчливите супстанции содржани во ова растение.




Ја ублажуваат б олката во стомакот, подуеноста и мачнината и го забрзуваат производството на дигестивни сокови, што е од големо значење за здраво варење и црниот дроб.




Исто така ја поттикнуваат ресорпцијата на витамини и минерали во трагови и помагаат во одржувањето на здравјето на црниот дроб и жолчното ќесе. Неодамнешните истражувања го потврдија позитивниот ефект на чичокот врз човечкиот имунитет, како и за ублажување на хроничниот замор.




РУСКИТЕ БИЛКАРИ ТВРДАТ ДЕКА ОВОЈ ПЛЕВЕЛ Е ЛЕК ЗА НАЈТЕШКИТЕ БОЛЕСТИ, ја чисти кpвтa и го лекува воспалението, а еве како се користи. Лековитите својства на овој плевел во руските рецепти се покажале како ефикасни во лекувањето на најсериозните болести.




За медицински цели, секој дел од чичокот се користи вклучувајќи го коренот, лисјата и семето. Двегодишните корени се вадат во пролет и есен, а лисјата се собираат додека се уште млади.

Чичокот се користи против заболувања на црниот дроб, го забрзува излачувањето на жолчката и им помага на дијабетичарите. Чајот ја лечи и прочистува кр-вта. Сокот од свеж корен лечи поткожни чиреви, нечиста кожа, акни, изгореници.

Чајот од семе од чичок е добар против камења во бубрезите, бидејќи стимулира уринирање и ја регулира менструацијата. Семето од чичок се користи за правење на лековито масло, што е многу добар лек против првут и опаѓање на косата.

Свежиот корен се мие и чисти, се сече на парчиња и се цеди така што ќе се добие што повеќе сок. Се меша со несолена, измиена и исцедена преку газа свинско маст во сооднос што ќе резултира со густа кашеста маса. Маста се чува во фрижидер, во керамички сад, кој е добро затворен. Се нанесува на проблематична кожа неколку пати на ден.

НАПИТОК ЗА ЖЕЛУДОЧНИ ПРОБЛЕМИ

Истурете десет грама исушени листови од чичок во литар ладна вода и оставете да зоврие на тивок оган. Оставете го пијалакот да се излади, потоа процедете го и исплакнете ја усната шуплина со него наутро и навечер со по една чаша (за гнојни ра-ни во устата). Кон-сумирањето се препорачува при воспаление на желудникот, чиреви и надуеност.