Еден месец пред мозочниот удар, ќе добиете вакво предупредување

Секогаш организмот суптилно не предупредува, а некогаш ни испраќа и физички, препознатливи знаци за предупредување.

Од исклучителна важност е навремено да се идентификуваат предупредувањата за мозочен удар и да се добие медицинска помош најрано што може, за да се намали ризикот од сериозни оштетувања на мозокот. Тоа може да помогне да се намали ризикот од смрт или инвалидитет и да се подобрат шансите за преживување и закрепнување.

Медицинските експерти велат дека знаците и симптомите може да варираат од едно до друго лице, во зависност од видот на мозочниот удар, делот на мозкот кој е погоден и обемот на оштетувањето. Но, сите тие имаат тенденција да се јават ненадејно.

Најчести симптоми на мозочен удар се:

-чувство на трпнење во некој дел од лицето, рацете или нозете, особено ако е зафатена едната страна на лицето. Се јавува чувство како да нема циркулација во тој дел, како да е одземен екстремитетот, дел од него или целиот.

-губење на концентрација и расеаност, одеднаш често ви се случува да не можете да ја продолжите реченицита, правите пермутација во говорот, ги грешите зборовите и имињата

-имате пореметување во говорот: отежнато и неразбирливо изговарање на зборови или целосна неможност да се изговорат зборовите или цели реченици, неразбирање на говорот кај соговорникот

-нагло замаглување или губиток на видот, особено на едното око или на половина од видното поле

-нагла главоболка која долго трае, повраќање без јасна причина

-вртоглавица, несигурност во одењето

-ненадејни паѓања и губења на свеста без видливи причини.

Предупредувачки знаци пред мозочен удар

На одреден број мозочни удари им претходат “предупредувачки знаци” – минливи симптоми кои одговараат на симптомите од мозочен удар, но траат многу пократко и целосно се повлекуваат за многу кратко време. Затоа речиси никој не им обраќа внимание, бидејќи најчесто траат пократко од 24 часа, а се нарекуваат транзиторни исхемички атаки – TIA.

Луѓето кои имале TIA имаат значително поголем ризик за појава на мозочен удар и затоа кај овие луѓе е потребно да се направи детален невролошки преглед за да се утврдат причините за овие симптоми.

Ако препознаете некој од претходно наведените симптоми, веднаш јавете се на лекар.

Претходна статијаПотпечени питулици со лукче и мелени ореви, а може и само со сирење
Следна статијаЛукот е многу здрав, но овие 5 типа на луѓе не смеат да го јадат