Home закуска Дали имате СОДА? Рецептот го научив во еден скап ресторан, ги изненади...

Дали имате СОДА? Рецептот го научив во еден скап ресторан, ги изненади сите мои гости!Ниту еден ПРАЗНИК не поминува без нив…

Дали имате СОДА? Рецептот го научив во еден скап ресторан, ги изненади сите мои гости!Ниту еден ПРАЗНИК не поминува без нив…Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

1 главица кромид
1 морков
350 г зелка
2 јајца
400 мл кефир/јогурт
1/2 лажичка сода бикарбона
400 г брашно
сол и црн пипер по вкус

ПОСТАПКА:

Издинстајте го ситно сечканиот кромид 2-3 минути, додајте рендан морков и ситно сечкана зелка, па динстајте 3-4 минути додека сето да омекне. Посолете и запиперете, па продолжете со динстање на ниска температура уште 10 минути.

Кефирот (јогуртот) активирајте го со половина лажичка сода бикарбона и помешајте го со две изматени јајца. Посолете по вкус (1 лажичка). Додајте го брашното, помешајте, а потоа додајте го и издинстаниот зеленчук.

Изедначете ја смесата. Со намастена лажица црпете и спуштајте во тава со малку масло загреано на умерена температура.

Пржете по неколку минути од двете страни додека да добие убава румена боја. Видеопрезентацијата погледнете ја ОВДЕ.